7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Jurij Gagarin u Pančevu – 60 godina od prvog čovekovog leta u svemir

Dana 12. aprila cela planeta je bila svedok događaja koji je iz korena promenio čovekovo shvatanje Kosmosa – svemirska letelica “Vostok”, kojom je upravljao Jurij Aleksejevič Gagarin, lansirana je u Zemljinu orbitu. Ovaj jedinstveni let trajao je punih 108 minuta. Tim povodom, u holu Gradske uprave u Pančevu priređena je izložba „60 godina od prvog čovekovog leta u svemir”.

Izložba je posvećena Juriju Gagarinu, čoveku koji je prvi na svetu uspeo da se približi kosmosu. Jurij Aleksejevič je bio sin običnih radnika iz Smolenske oblasti, koja je Rusiji dala mnogo heroja. Fotografije Gagarina za ovu izložbu obezbedila je ruske korporacija Roskosmos.

Jedan deo izložbe predstavljaju umetnički radovi nastali u Studiju vojnih umetnika „Mitrofan Grekov”. Dvadeset sovjetskih i ruskih majstora sačinili su svojevrsan pregled istorije istraživanja svemira: u pitanju su portreti Jurija Gagarina, prve žene-kosmonauta Valentine Tereškove i mnogih drugih.

Izložba je organizovana na inicijativu Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika u Srbiji, Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine i Srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda uz organizacionu podršku Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ruskog doma u Beogradu.

Related posts

Preminuo Radomir Antić – legendarni fudbalski trener

Branislava Grčić

Ublažavanje mera: Policijski čas od 18 sati, stariji mogu da prošetaju

Nikoleta Dragaš

Vučić doputovao u Soči, sutra sastanak sa Putinom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija