8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Sport Srbija Vesti

Veliki jubilej najstarijeg sportskog društva u Srbiji

Najstarije sportsko društvo u Srbiji Radnički sa Crvenog krsta proslavilo je 101 rođendan.Nekadašnji članovi slavnih sportskih generacija na čelu sa Dušanom Dudom Ivkovićem rekli su prilikom polaganja venaca na spomen ploču zgrade sportskog društva da su “Krstaši” uvek bili uspešna porodica i da će zahvaljujući inicijativi i zalaganju predsednika Aleksandra Vučića dobiti novu, multifunkcionalnu halu.

Sportsko društvo Radnički jedno je naših najstarijih, a verovatno i najstarije, sportsko društvo, koje je uspevalo da sačuva svoje ime, kao i svoju tradiciju i velike ljude, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i najavljujući u januaru gradnju velelepne hale za to sportsko društvo. Legendardni košarkaški trener Dušan Duda Ivković rekao je na obeležavanju 101 godine od osnivanja SD “Radnički” da će na jesen biti položen kamen temeljac za novu halu.

Mnogi velikani domaćeg sporta branili su boje Radničkog, pored Dude Ivkovića, Boža Maljković, Slobodan Piva Ivković, i mnogi drugi koji su prošli kroz košarku i druge sportove, i ostavili veliki, neizbrisiv trag u istoriji srpskog sporta.

Krstaši su ekipno i pojedinačno osvojili gotovo 250 titula. Posebno se pamti sezona 1972/73 kada je Radnički bio najbolje sportsko društvo u velikoj Jugoslaviji, jer su od njegovih sedam klubova, čak pet bili šampioni.

Sportstko društvo Radnički osnovano je 1920. godine, kao Beogradski radnički sport klub.Za više od veka postojanja, ekipe SD Radnički osvojile su 39 ekipnih seniorskih titula državnog prvaka i 22 Kupa Jugoslavije, u rukometu, boksu, košarci, odbojci, šahu, rvanju, džudou, streljaštvu i ragbiju. Rukometašice Radničkog su uz to osvojile i tri evropska Kupa šampiona i tri Kupa pobednika kupova Evrope, što su i najveći ekipni uspesi Sportskog društva.

Related posts

Novih 18 slučajeva virusa COVID-19 u južnom Banatu

Mica Milakov

Sodara i Centar bez grejanja zbog havarije

Mica Milakov

Vučić: Stiže još 130 hiljada ruskih vakcina

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija