7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Pančevo pamti NATO bombe na današnji dan zasule južnu zonu

Više od dve decenije je prošlo od bombardovanja sve tri fabrike pančevačke “južne zone”. 18. april biće upamćen po raketiranju sve tri fabrike i ogromnom zagađenju – 10 hiljada puta većem od dozvoljenog. Sećanja na ovaj užasan dan nisu izbledela.

Osamnaesti april 1999. godine sigurno će biti upisan u istoriji Pančeva. Navršilo se 22 godine otkada su u razmaku od nekoliko sekundi pogođene sve tri hemisjke fabrike u južnoj zoni. A ujutru grad je bio prekriven belim dimom, da bi se kasnije crni dim iz rafinerijskih rezervoara digao u atmosferu. Do danas se ne znaju posledice po zdravlje prvenstveno Pančevaca. U svakom slučaju, Pančevci to neće zaboraviti, pogotovu oni koji su bili na licu mesta.

Tokom bombardovanja Rafinerija je na udaru bombi bila sedam puta, a „Petrohemija” i „Azotara” po dva puta. Nikada nisu tačno utvrđene ekološke i materijalne šteta. Posledice po zdravlje su katastrofalne. Iznad grada su tada zabeležene 10 i po hiljada puta veće od dozvoljenih koncentracije kancerogenih materija koje mogu da prouzrokuju slabljenje imunološkog sistema, razne vrste tumora, spontane pobačaje i urođene mane kod dece, kao i neizlečive bolesti nervnog sistema i jetre.

Za 78 dana bombardovanja, Pančevo je gađano 24 puta. Razrušeni su pogoni Petrohemije i Rafinerije u kojoj su poginula i tri radnika, a iz oštećenih postrojenja Azotare u zemlju i kanal otpadnih voda iscurelo je 250 tona tečnog amonijaka. U Rafineriji je izgorelo oko 80.000 tona nafte i naftnih derivata, a iz Petrohemije je izliveno 460 tona visokotoksičnog vinilhlorida. tumora, spontane pobačaje i urođene mane kod dece, kao i neizlečive bolesti nervnog sistema i jetre.

U bombardovanjima SRJ, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture… Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece, a ranjeno je i povređeno više od 12.000 osoba. Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, 9. juna 1999

Related posts

Brnabić: Odnosi Beograda i Zagreba izuzetno kompleksni i dalje teški

Jasmina Petkovic

Dan vojske Rumunije obeležen i u Beogradu

Nikola Toadjer

Šta se zbiva sa blagom Srbije: Još jedna MOROVIĆANSKA AFERA na Fruškoj Gori fatamorgane

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija