30. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Vučić: Jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena, bedna, opustošena, zemlja bez vojske i ekonomije

Jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena, bedna i opustošena Srbija, zemlja bez vojske i ekonomije, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da se ti nikada neće zadovoljiti Srbijom koja je snažna i jaka.

“Juče je otišao u Crnu Goru jedan ambasador zemlje EU iz Beograda koji pokriva i Crnu Goru iz Beograda, i rekao – ne možete da uđete u vladu jer nećemo da Vučić i Srbija imaju dva svoja ministra”, kazao je Vučić gostujući u Fokusu na B92.

“A, ne smeta mu Rama, Tači i Kurti, koji imaju po pet ili šest ministara u nekoj drugoj vladi, niti u crnogorskoj vladi, kada su ih imali, ali mu smeta, ne ni Vučić, nego pripadnici istog naroda kome pripada Vučić”, naveo je predsednik.

Dodao je da je reč o ambasadoru iz zemlje Beneluksa i zapitao kako to taj ambasador ima pravo da kaže “ovi smeju da uđu u vladu a ovi ne smeju”, a Srbija ne sme da kaže da želi da pita za pravo svog naroda.

“Nas pitaju neke članice EU za 0,18 odsto njihovog življa u Srbiji, a Srbija ne sme da pita za pravo svog naroda”, naglasio je Vučić.

Vučić kaže da Albanaca u Severnoj Makedoniji ima 24 odsto i da Albanac u toj zemlji može da bude na svim funkcijama i u vladi, skupštini i svuda drugde, uz pitanje – šta to Srbi mogu da budu u CG sa 28,6 odsto i sa još skoro 60 odsto ljudi koji govore srpskim jezikom.

“Kada imate takav pritisak spolja i da Srbija uvek mora da bude slabija i da ostali budu ujedinjeni protiv Srbije, koja ne sme da bude snažna, onda imate problem. Naš odgovor je ili da se saglasimo sa tim i uđemo u matricu svesnog optuživanja i pripisivanje krivice svom narodu, ili ne”, naglasio je Vučić.

Dodaje da Srbi samo hoće da budu svoji na svome i da Srbi u Banjaluci i u Pljevljima žive tu vekovima i pita da li je problem što u drugim zemljama žive pripadnici srpskog roda.

Takođe, Vučić se pita da li je problem što Srbija pomaže srpska udruženje i organizacije u Crnoj Gori, i zašto ne bi bratske stranke mogle da sarađuju u regionu, kao što je to slučaj u EU.

“Čime smo ugrozili bilo čiju nezavisnosti? O svakoj reči vodim računa, ali jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena, bedna i opustošena, bez vojske i ekonomije i nikada se neće zadovoljiti Srbijom koja je snažna i jaka. Rekli su da su se njihovi dedovi i očevi borili Srba i CG? Kakav je to istorijski falsifikat i niko ne sme da odgovori na to, jer će biti prokazan na najstrašniji način”, primetio je on.

Vučić kaže da pećinski nacionalizam baštine oni koji bi da menjaju istorijske činjenice i koji bi da promene sve za šta su se i sami zalagali do pre decenije ili dve ,da bi mogli da budu na vlasti i dodvore se nekom drugom ko bi i podržao da bi bili na vlasti.

“Nisam neko ko se nije menjao, samo magarci se ne menjaju, ali svakoga dana se trudim da učim i zato sam obazriv oko svake reči. Znam da je Srbiji najpotrebniji mir u ovom trenutku i dalji napredak jer Srbija ide brže od ostalih, izvinite svi drugi. To je problem svih ostalih što Srbija ide bolje i brže”, naglasio je Vučić.

Pojedini zameraju zašto se izdvaja još para za vojsku

Vučić je ponovio, povodom navodnog “non pejpera” slovenačkog premijerka Janeza Janše, koji prekraja granice na Balkanu, da nikakvu mapu ili plan nije video, da može da pretpostavi šta bi Janša pomislio ili želeo, ali da nešto što nije ni video ne može ni da zameri ni da pohvali.

Vučić je primetio i da nekima ne odgovara da o tome govore ili da sa tom mapom povezuju Janšu illi nekoga iz EU, već bi više voleli da to pripišu Srbiji, od pojedinih krugova u Crnoj Gori, BiH, Zagrebu.

“Ali, to mnogo više govori o njima, nego o nama . A, ja nisam neko ko će lažno da optuži nekoga poput Janše, a da nešto nisam video”, rekao je Vučić.

Ponavlja da nikakav plan nije video, te da bi lagao kada bih rekao nešto drugo, ali da može da zamisli šta bi Janša pomislio, rekao ili želeo da vidi.

“Ali, ja to nisam video i ne mogu ništa da kažem, ni da zamerim ni da pohvalim. Ne znam gde su to videli neki drugi, kako su videli, ali znam da još od komunističkog vremena, čim bi neko rekao bilo šta o srpstvu, što ne bi bilo nacionalistički ili šovinistički, bio bi prokazan i o njemu bi se govorilo sve najgore”, rekao je Vučić.

Dodaje da su bar tri zemlje regiona, orkestrirano počele da napadaju Janšu, ali i Srbiju, pa njega “usput”, što je kaže, matrica koja postoji od 1950-ih i 1960-ih godina.

“Ta matrica postoji i u Srbiji, posebno u beogradskoj čaršiji u kojoj sve što se povezuje sa bilo kakvom idejom srpstva, od spomenika Stefanu Nemanji, do obnove Hrama i sve što radimo, uvek je problem. Šta god da uradite, uvek je problem, jer će to da vrati tobože nacionalističku Srbiju”, rekao je Vučić.

Kako kaže, i u rebalansu budžeta pojedini zameraju zašto se izdvaja još para za vojsku.

“Valjda ne treba da imamo vojsku? Kada se sa svim tim suočite, znate da će svaki pokušaj da učinite da Srbija bude ozbiljna država, da pomognete svom narodu, biti osuđena na propast u sopstvenoj javnosti”, rekao je Vučić.

Related posts

Vitman: U okviru Javno-privatnog partnerstva 37 kilometara puteva

Jelena Obradović

Mirović: Skup u Novom Sadu podrška radu, energiji, rezultatima

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić u Jagodini: Najava još jedne fabrike – najlepša vest

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija