22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Uspešno održana vojno-policijska vežba na poligonu Orešac u prisustvu predsednika Vučića

Na poligonu Orešac kod Vršca, u okviru združene vojno-policijske taktičke vežbe sa bojevim gađanjem “Odgovor 2021”, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića prikazana je sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

Vežba je počela nešto posle 11 časova i u prvom segmentu simulirano je neutralisanje terorista koji su izvršili teroristički napad na faramacetusku industriju u Vršcu i potom se povukli u rejon Orešca.

Vežbu je izvelo nešto više od 200 pripadnika 72. Brigade za specijalne operacije, delovi 63. Padobranske brigade, helikopterska jedinica RV i PVO, te stotinak pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i helikopterske jedinice MUP-a.

Vežba je imala pet segmenata tokom kojih su bezbednosne snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi uz upotrebu osam helikoptera, 22 oklopna borbena vozila “Miloš” i hamer, sedam desantnih čamaca tri sistema bespilotnih jedinica i antidron sistema združenim snagama neutralisali teroriste i rešiti talačku krizu.

U scenariju vežbe dva helikopera Gazela su u obližnju reku izbacila desantne jedinice sa čamcima koji su neutralisali deo terorista na obali.

Potom su na teroriste koji su se nalazili u blizini objekata dejstvovala okloplna vozila “Miloš” i hamer, teškim mitraljezima.

Nakon prikaza neutralizacije dela terorista na terenu dva heliokoptera Puma desantirala – izbacila su specijalne timove 72. specijalne brigade i SAJ-a, koji su upali u objekte gde se ostatak terorista zabarikadirao.

Posle neutralizacije te grupe oklopna vozila su snažnom vatrenom podrškom po dubini stvorila prostor da specijalni timovi neutrališu teroriste u narednim objektima.

Policijske snage su zatim prikazale presretanje autobusa u kojima su teroristi vozili taoce i munjevitom akcijom oslobodili taoce i uhapsili teroriste koji su ih držali.

Vežba je završena demostriranjem izvlačenja specijalih antiterorističkih timova helikopterom uz korišćenje specijalnog konopca za evakuaciju – “grozd”.

Paralelno sa ovom akcijom propadnici 63. Padobranske brigade i SAJ-a su prikazali padobranski desant radi obezbeđivanja po dubini rejona dejstava ydruyyenih snaga.

“Predsedniče i vrhovni komandante, imali ste prikaz da ovde na vojnom kompleksu Orešac vidite i ocenite našu odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućsti i svu rešenost pripadnika specijalnih jedinica vojske i policije da shodno naređenjem vrhovne komande uvek i na svakom mestu uspešno odgovorimo na sve rizike i pretnje po bzbednost naše otadžbine Srbije”, poručio je na kraju vežbe pukovnik policije Vladan Mirković predsedniku Vučiću.

Cilj združene vežbe je bio da se pokaže odlučnost, uvežbanost sadejstvo, vatrene mogućnosti i spremnost vojske i policije da po naređenju vrhovne komandeodgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Drugi deo združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem “Odgovor 2021” održaće u 12.30 sati na “Pasuljanskim livadama”, takođe, u prisuštvu predsednika Vučića.

U vežbi učestvuje ukupno oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

U završnici zajedničke vežbe danas će više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije, na dva poligona prikazati deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

Related posts

Telefoni za pomoć u Pančevu tokom vanrednog stanja

Katarina Popović

Predsednik Srbije posetio vinariju Aleksić u Vranju

Alba Jovanović

Predsednik Vučić dočekaće ruske vakcine

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija