17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Vesti

Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Milan Jan Pilip posetio Kovačica

Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori, Milan Jan Pilip posetio je Opštinu Kovačica. Povod posete bio je između ostalog realizacija projekta rekonstrukcije Doma kulture u Padini. Najavljena je moguća kandidatura Kovačice za prijem u Unesko.

Veliki projekat sanacije Doma kulture u Padini koji je izgoreo pre nekoliko godina bio je jedna od tema razgovora Milana Jana Pilipa i predsednika Opštine Kovačica Jaroslava Hrubika. Jan Pilip je posle razgovora u Opštini obišao Galeriju naivne umetnosti, Babku i Dom Martina Jonaša.

Predsednik Opštine Kovačica Jaroslav Hrubik rekao je da očekuje finansijsku pomoć Kancelarije za Slovake u dijaspori za renoviranje Doma kulture u Padini. Sredstvima Opštine renoviran je krov. Očekuje se da pomoć stigne i od države. Osim toga, Hrubik je rekao da očekuje i strane investitore u crepajačkoj industrijskoj zoni.

Zavod za Slovake koji žive u dijaspori sa sedištem u Bratislavi dobio je novog predsednika nakon što ga je imenovala Vlada Republike Slovačke.  Novi predsednik – Milan Jan Pilip izabran je u septembru prošle ngodine i poručio da će raditi  na jačanju nacionalne svesti kulturnog i jezičkog identiteta Slovaka koji žive u inostranstvu.  U prethodnom periodu obišao je nekoliko Opština i gradova u Vojvodini.

Related posts

Borković odbranio šampionsku titulu na 53. reliju

Nikoleta Dragaš

Vlada Srbije hitno razmatra nove mere protiv širenja koronavirusa

Katarina Popović

Skupština Grada Pančeva: Kapitalne investicije za 2021. godinu pred odbornicima

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija