30. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Mali: Do kraja godine kontinuirana podrška privredi i građanima

Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se i ove godine nastavlja sa velikom, snažnom i pravovremenom pomoći privredi i građanima, da je novi, treći paket pomoći vredan 257 milijardi dinara, što je 4,3 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP), a da zajedno sa podrškom iz dva paketa od prethodne godine, čini ukupna izdvajanja od 17,2 odsto BDP-a Republike Srbije.

Mali je gostujući na Pinku rekao da, sa tom podrškom, i planiranim investicijama u zdravstvo i infrastrukturu, Srbija pokazuje da je stabilna država, da ima jasan cilj da pomogne građanima i privredi i da zadrži makroekonomsku stabilnost. „Najveći teret krize preuzima država, ali zato očekujemo rast od šest odsto BDP i održavanje makroekonomske stabilnosti do kraja godine“, rekao je Mali.

Govoreći o detaljima finansijske podrške, on je rekao da ove godine, gotovo da neće biti meseca u kome neće biti isplaćena finansijska podrška za određenu kategoriju građana ili privrednika.

“Već smo isplatili 50 odsto jedne minimalne zarade za 1.130.000 radnika. Čak 251.000 preduzetnika i preduzeća se prijavilo za ovaj vid pomoći”, precizirao je Mali.

On je podsetio da će dodatnu finansijsku pomoć, pored isplate tri polovine minimalne zarade, dobiti i samostalni umetnici i to u vidu dva puna minimalca od 30.900 dinara, što je ukupno oko 500 evra. Ista dodatna pomoć od dve pune minimalne zarade očekuje i zaposlene u ugostiteljstvu, turizmu i turističke vodiče.

“Već je krenula i isplata za prevoznike od 600 evra po autobusu. Želimo da pomognemo onima koji su bili najviše pogođeni jer prošle godine nije bilo mnogo međugradskog I međunarodnog saobraćaja. Ova pomoć će ići u narednih šest meseci. Takođe, završili smo konkurs za pomoć gradskim hotelima. To je sad u aprilu – 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi”, naveo je Mali.

Precizirao je i da je juče usvojen pravni akt koji je predvideo da svi naši sugrađani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, dobiju po 100 evra pomoći, a oni koji nemaju posao 200 evra. “Ta pomoć će biti isplaćena u maju i to će se raditi preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Nema potrebe da se ti građani prijavljuju”, kazao je Mali.

“Osim toga, 28. aprila kreće prijava svih građana za novčanu pomoć od 30 plus 30 evra. Prvu isplatu od 30 evra građani će dobiti u maju a drugu u novembru. Imamo i dodatnih 50 evra za penzionere koje ćemo isplatiti u septembru”, istakao je Mali. On je naveo i da će nezaposleni koji su na jučerašnji dan bili na evidenciji Nacionalne služba za zapošljavanje dobiti dodatnih 60 evra u junu mesecu.

Ministar smatra da su sa ovom podrškom pokrivene sve kategorije stanovništva i privrede, te da ćemo na taj način, kao i prošle godine, sačuvati radna mesta, kao i likvidnost i solventnost čitave privrede. „Kada pogledate svu ovu pomoć, skoro svakog meseca ćemo imati neki vid pomoći, održavamo privredu, a i građanima želimo da ponudimo dozu optimizma i da svi zajedno umanjimo posledice i pandemiju ostavimo iza nas“, kazao je Mali.

On je rekao da je novac za sprovođenje trećeg paketa obezbeđen u rebalansu budžeta, i obećao da će, kao i prošlog puta, svaka obaveza i isplata biti ispoštovana „u dan i u dinar“.

Govoreći o rebalansu budžeta, Mali je istakao da je on pre svega rađen zbog trećeg paketa mera, ali i većih ulaganja u kapitalne investicije.

„Građani Srbije treba da znaju da u rebalansu budžeta, suprotno očekivanjima, imamo nikada više novca za kapitalne investicije. Na nivou opšte države to je 7,2 odsto BDP“, precizirao je Mali.

On je podsetio da godinama unazad nikada više novca nije bilo za izgradnju puteva, tunela, bolnica, škola…

„Svako ulaganje u infrastrukturu podstiče rast ekonomije, zapošljava privredu, otvara i održava radna mesta. Mi u ovom trenutku imamo četiri autoputa koja gradimo – Preljina-Požega, Moravski koridor, Sremska Rača – Kuzmin i Novi Sad – Ruma. Do kraja godine krećemo u izgradnju još četiri autoputa“, naveo je Mali.

Ministar je rekao da će deo novca za ove projekte biti obezbeđen iz budžeta, a deo na međunarodnom i domaćem finansijskom tržištu.

Svaka investicija u autoputeve i privredne zone donosi prihod državi. Prethodna vlast je napravila grešku,  zaduživala se i sve je išlo u potrošnju. Nama će odnos BDP i javnog duga biti ispod 60 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta, kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao“, naveo je on.

Naglasio je kao važne i izgradnju obilaznica oko Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Loznice, a izdvojen je i novac za početak gradnje metroa u Beogradu.

On je naveo i da su rebalansom povećana izdvajanja za poljoprivrednike i to za 4,9 milijardi dinara a povećana su i sredstva za ekologiju pa se kreće sa projektima izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Naglasio je i ogroman značaj zdravstva. „Kada pogledate kako se sada ocenjuje jačina zemalja, imate ekonomsku snagu, ali svi gledaju i kako se neko nosi sa pandemijom i kolika je stabilnost zdravstvenog sistema. Mi smo rekorderi u vakcinaciji, vakcine nabavljamo na vreme, plaćamo unapred. To je predsednikova politika koja je dala rezultate. Mi smo u rebalansu budžeta izdvojili novac i za novu kovid bolnicu u Novom Sadu, i za nabavku vakcina, lekova, za početak rekonstrukcije KC u Novom Sadu i završetak radova na KC u Beogradu. Tu je i novac za opremanje Doma zdravlja u Borči, kao i završetak rekonstrukcija opštih bolnica u brojnim gradovima Srbije, jer zdravlje cenu nema“, naveo je on.

Ministar je najavio i novo kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, rekavši da će prvo kolo početi 15. maja i da će važiti računi od 1. aprila. Veći je nagradni fond u odnosu na prethodnu nagradnu igru – 16 stanova i 60 automobila. „Nama je naplata PDV u prvoj polovini ovog meseca veća od dve milijarde dinara, dobro nam ide naplata. Hoćemo dodatno da podignemo svest građana da je važno uzimati fiskalni račun i boriti se protiv sive ekonomije. Prošle godine sakupili smo 11,5 miliona koverti, to je 115 miliona računa a vrednost naplaćenog poreza od tih računa je oko 100 miliona evra“, zaključio je Mali.

Related posts

Udovičić čestitao košarkašicama plasman na OI

Nikoleta Dragaš

Ekonomija najjača spona Srbije i BiH, stabilnost i povezivanje regiona prioriteti

Katarina Popović

Nove mere Gradskog štaba za vanredne situacije

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija