7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Skulptura od motika u Pančevačkom muzeju

Izložba skulptura  “Naši preci” autora Miloša Šarića otvorena je u Narodnom muzeju Pančevo. One su deo istoimene serije radova nastalih tokom proteklih šest meseci. U skulpture je ugrađeno više od dvesta elementa sakupljanih šest godina.

Sam proces sakupljanja skulptura nije bio tako težak, budući da su polja u okolini Vlasotinca, rodnog mesta umetnika, već duže vreme zapuštena.

Miloš Šarić kaže da je motike sakupljao na otpadu. Prepoznao ih je kao odbačene upotrebne predmete kojima se može dati novi život. Kako kaže, skulpture su tu  da podsete na ljude koji su koristili ovo oruđe i živeli od fizičkog rada.

Skulpture iz serije “Svi moji preci” nastale su spajanjem gotovih metalnih predmeta, tačnije motika, koje služe kao osnovni element za građenje konačnog dela. Motike kojima se nekada kopalo na njivi poslužile su umetniku Milošu Šariću kao inspiracija da napravi skulpture od gvožđa.

Related posts

Dve bronze za mlade Omljčane na Evropskom prvenstvu poznavanja saobraćaja

Jasmina Petkovic

“Oravski hrad” zamak na steni

Mirjana Popović

Skupština Pančeva : U Omoljici će biti asfaltirana Ulica Jovana Dučića

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija