30. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Vučić sa Fabricijem: Članstvo Srbije u EU prioritet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa šefom Delegacije Evropske unije, ambasadorom Semom Fabricijem, razgovarao o ključnim kratkoročnim i dugoročnim prioritetnim radnjama u vezi sa vladavinom prava i demokratskim upravljanjem.

Predsednik Vučić je istakao da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni cilj Srbije i da je neophodno blagovremeno obavestiti EU o svim merama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava.

Ambasador Fabrici je izrazio zadovoljstvo na konstruktivnom i korisnom sastanku, naglasivši da je napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju jedan od ključnih elemenata koji diktira tempo napretka Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Pozdravivši prisustvo predsednice Vlade i nekoliko ministara, naglasio je da vladavina prava prožima različite sektore Vlade i društva u celini, saopstila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Ambasador Fabrici je podsetio da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 predstavlja glavni plan za reforme u oblasti vladavine prava.

Transparentno i svrsishodno sprovođenje reforme je od najveće važnosti za demokratiju i prosperitet Srbije. Konstatovao je da poseban prioritet imaju reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

Dvojica sagovornika su naglasili da bi zakonodavstvo i strategije trebalo da se razviju kroz inkluzivne i sadržajne konsultacije svih učesnika.

“Srpski parlament bi trebalo da zvanično otpočne drugu fazu međustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počne sa primenom prioritetnih preporuka OSCE-ODIHR, uz redovne konsultacije sa ODIHR. Takođe, neophodno je izraditi nacrt i primeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi“, istakao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je neophodno brzo početi sa primenom radnji predviđenih u akcionom planu medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima. Izrada revidiranog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u skladu sa preporukama ODIHR, takođe je jedan od uslova kako bi Srbija brže napredovala u pristupnim pregovorima i učinila pravi napredak u vladavini prava.

Zaključeno je da je u procesu pridruženja neophodno prilagoditi strategije i zakonodavstvo u drugim oblastima osnovnih prava poput rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, kao i da je potrebno preduzeti sadržajne i delotvorne korake za borbu protiv korupcije, navedeno je u saopštenju.

Related posts

Preminuo glumac Tihomir Arsić

Jasmina Petkovic

Armin Lašet novi šef CDU, Vučić čestitao

Katarina Popović

„Moja škola“– Učenje na daljinu, podrška nastavi

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija