28. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Uzgoj lekovitog i začinskog bilja u Bavaništu

Selo Bavanište poznato je po uzgoju lekovitog i začinskog bilja. Najviše se gaje kamilica, menta, peršun, slez i origano. Proizvođači kažu da je kamilica najisplatljivija.

U Bavaništu je veliki broj onih koji se bave uzgojem lekovitog i začinskog bilja. Jedni od njih su braća Ljubiša i Nebojša Stevanović, koji obrađuju površinu od 5 hektara. Na njoj uzgajaju nekoliko vrsta ovog bilja.

Stevanović kaže da je kamilica zdravija od ostalog začinskog i lekovitog bilja, jer se najmanje prska. Dodaje da je i najisplatljivija, pogotovu njen cvet. Generalno je cvet lekovitog bilja skuplji od pulvisa, tj. drobljenog cveta bilja kojim se pune filter vrećice za čajeve.

Ne možete se baviti uzgojem lekovitog bilja, kaže Stevanović, ukoliko nemate odgovarajuće mašine.

Pored sušare, zaključuje Ljubiša, za dobru zaradu potrebne su i mašine za doradu sirovina: mlin sa različitim sitima i selektor ili tresilica. Pomoću ovih mašina usitnjava se sirovina do poluproizvoda.

Related posts

Ljubimci deluju lekovito u vreme korone

Jasmina Petkovic

Velike gužve u Pančevu na potpisivanju podrške listi “Aleksandar Vučić-za našu decu”

Mica Milakov

PAVLOV: Pančevu smo vratili ugled kakav zaslužuje

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija