27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić sa predstavnicima japanske kompanije Nidek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dolazak japanske grupacije Nidek, koja će u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za električna vozila, veliki dan za Srbiju jer će doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak većeg dolaska japanskih investitora u Srbiju.

Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom japanske grupacije Nidek korporejšen u Predsedništvu Srbije, rekao da je ta investicija “veličanstveni poklon za Srbiju” i zahvalio svima koji su radili na tome.

Naglasio je da je za Srbiju veoma važno što već ima dva japanska investitora, kako je rekao, na malom prostoru, Tojo Tajers u Inđiji i sada Nidek u Novom Sadu, kao i da dolazak japanskih kompanija samo govori o tome koliko je Srbija dobra destinacija za investicije.

Kako je rekao, Japanci ne idu bilo gde da investiraju.

“Ovo je jedan od projekata koji suštinski menjaju našu zemlju”, naglasio je Vučić i dodao da se na dovođenju Nideka radilo duže vreme.

Predsednik je naglasio da Srbija trenutno ima ima dva najvažnija cilja, da pobedi koronu i da ima što veći privredni rast, za šta je potrebno da imamo što više investicija, posebno stranih.

Dodao je da ga raduje što je Nidek najavio da će od 1,5 milijardi evra investicija, više od pola biti za Srbiju.

“Samo u prvoj fazi, Nidek će zaposliti 480 ljudi i njihova primanja će biti značajno viša od proseka u Srbiji. Za nas je važno što je to tek početak ulaganja i verujemo da je to tek 10 odsto onoga što će Nidek da uloži u Srbiji”, naglasio je Vučić.

Vučić kaže da će Nidek pored fabrike u Novom Sadu izgraditi i razvojno – istraživački centar (RND) u tom gradu i da će biti potrebno još tehnoloških, elektrotehničkih i mašinskih fakulteta na našim univerzitetima, koliko će biti potrebno inženjera u narednom periodu.

Predsednik je napomenuo da Nidek u svetu zapošljava čak 120.000 ljudi, koji proizvode elektromotore za gotovo sve u automobilu.

Dodao je da se iznenadio kada je čuo da u jednom automobilu ima čak oko 200 elektromotora, kao i da će glavni proizvod Nideka u fabrici u Novom Sadu biti elektromotor za volane.

Predsednik je napomenuo da će fabrika Nideka u Novom Sadu još više doći do izražaja do 2025. godine kada u Evropi električni automobili budu odneli pobedu nad “dizelašima” i “benzincima”.

“To će biti sedma fabrika u Novom Sadu. Uz Kontinental, ovo je šlag na torti, kao i švajcarska kompanija Beri Kalebo”, dodao je Vučić.

Napominje da će zahvaljujući tim investicijama grad Novi Sad imati neuporedivo veće prihode, a građani više životni standard.

Veliki privredni rast Srbije

Predsednik veruje da će Srbija i ove godine imati veliki privredni rast i da će uspeti da prestigne po tome mediteranske zemlje uprkos tome što su one imale u 2020. pad BDP od 10 do 15 odsto, pa imaju mnogo nižu osnovicu za poređenje u 2021. godini.

Kaže da je Srbija bila prva ili druga zemlja po privednom rastu u Evropi u 2020. godini i da je uveren da i ove godine možemo da uđemo u prve tri ili četiri zemlje po rastu.

Vučić je naveo da će Narodna banka Srbije uskoro objaviti i zvanično da je Srbija u prva tri meseca ove godine drastično premašila sva očekivanja i da opet ima rekordan nivo stranih direktnih investicija, što je neočekivano za doba korone. Dodaje da je zbog toga zadovoljan.

Kaže da je preneo predstavnicima Nideka da će za manje od godinu dana biti spojeni Beograd i Novi Sad brzom prugom, kojom će se između ta dva grada putovati za svega pola sata.

To će, dodaje, dodatno omogućiti zapošljavanje najkvalitetnije radne snage, i sa univerziteta u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

“Ponosan sam na to što sam bio prvi predsednik, posle predednika Tita, koji je mogao da ugosti japanskog premijera u Srbji i nadam se da će sledeći predsednici imati češću priliku za to”, kazao je Vučić i izrazio uverenje da će saradnja dve zemlje biti sve veća.

Dodao je, na kraju obraćanja, da drži za reč direktora Nidek korporacije Đun Sekija za nešto što mu je rekao na sastanku po pitanju planova te kompanije u Srbiji, a što ne sme još javno da saopšti.

Nidek od planiranih ulaganja za Evropu, najviše za Srbiju

Japanska kompanija “Nidek” donela je odluku da u Novom Sadu gradi fabriku za proizvodnju pogonskih motora za električna vozila, a od 1,5 milijarde evra predviđenih za ulaganja u fabrikama u Evropi, najviše će biti uloženo u Srbiji, rekao je danas predsednik kompanije Đun Seki.

Seki je izjavio da će pored fabrike Nidek otvoriti i naučni i razvojni centar, zbog čega su u četvrtak potpisali sporazum o saradnji sa Tehničkim fakultetom u Novom Sadu.

Seki je najavio da će Tehnološki fakultet u Novom Sadu uskoro potpisati još jedan sporazum o saradnji sa Univerzitetom za napredne studije iz japanskog grada Kjoto, jer su im, kako kaže, porebni inženjeri.

On je istakao da su u “Nideku” odlučili da šire proizvodnju u Evropi, jer su upravo članice EU najzahtevnije i najrigoroznije po pitanju očuvanja životne sredine i sprečavanja ispuštanja ugljen-dioksida.

Zbog novih evropskih zakona za smanjenje emisije ugljen-dioksida, povećani su zahtevi za elektro motore.

“Ovaj trend nas je motivisao da proširimo našu proizvodnju u Evropi i za region zapadnog Balkana imamo dugoročnu strategiju”, rekao je Seki.

On je zahvalio vladama Srbije i Japana na podršci koju su dobili za otvaranje fabrike u Novom Sadu i kazao da će nova fabrika biti građena u skladu sa ekološkim standardima.

Kompanija “Nidek”, dodao je Seki, osnovana je u Kjotu 1973. godine pod vizijom da postane glavni proizvođač elektromotora.

Naveo je da posluju u još 40 zemalja u svetu, da zapošljavaju više od 120.000 ljudi, kao i da imaju 20 istraživačkih i razvojnih centara.

U planu je da u Novom Sadu naprave industrijski park, kakve imaju u Aziji, a najpoznatiji je onaj koji, kako kaže, imaju u kineskom gradu Pinghu.

Naime, kako je ispričao, pre 20 godina kada su došli u taj kineski grad, imao je nizak BDP i bio je veoma siromašan, ali nakon otvaranja i ulaganja Nideka, danas u tom gradu zapošljavaju više od 12.000 ljudi, a lokalna samouprava ubira velike poreze na godišnjem nivou.

“To želimo da postignemo i ovde u Srbiji”, naglasio je Seki.

Naveo je i da je otvaranje fabrike u Srbiji u skladu sa “Inicijativom za saradnju sa zapadnim Balkanom” koju je pokrenula japanska vlada.

Seki je rekao da su za otvaranje nove fabrike u Evropi odabrali Srbiju, jer ispunjava sve uslove koji su njima bili važni.

Seki je rekao da je Srbija sigurno okruženje za ulaganje, dobro je logistički povezana, da ima visokokvalifikovanu radnu snagu, ali i radnike koji dobro znaju engleski jezik, što nije slučaj u pojedinim evropskim zemljama.

Ističe da su zbog velike tražnje za motorima za električna vozila u Japanu, Kini, SAD i u Evropi, primorani da povećaju industrijske kapacitete i da su za to tražili mesto u istočnoj Evropi gde bi gradili fabriku.

“Mnoge zemlje su bile u opticaju za otvaranje fabrike, ali nisu sve ispunjavale naše uslove. Nemaju svi kompetentnu radnu snagu, nisu dobro logistički povezani, a Srbija sve to ima, još je i vrlo fleksibilna prema stranim investitorima”, rekao je Seki.

Kao najveću prednost Srbije, Seki je izdvojio to što čak i radnici dobro govore engleski jezik.

“Ako odemo u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, mnogi ne govore engleski, u Srbiji čak i radnici znaju engleski, što je fantastično”, rekao je Seki.

Pored toga, ističe da je Srbija postala sigurno okruženje za ulaganje, što je, kaže, osnovni uslov za ulaganje.

Seki navodi da će najveći deo proizvodnje u Srbiji biti namenjen za izvoz u zapadnoevropske zemlje i naglasio da im je izvoz prioritet.

Takođe, izrazio je očekivanje da će imati efikasnu i konkurentnu proizvodnju i da će moći da proizvode iz Srbije izvoze čak u Severnu Ameriku i Brazil.

Govoreći o saradnji sa Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, sa kojim je kompanija “Nidek” juče potpisala ugovor, Seki je istakao da bi kompanija na čijem je čelu mogla sa studentima da razvija projekte za veću efikasnost motora, ali i da ih zapošljava kada diplomiraju.

Saznao je, kaže, da veliki broj studenata iz Srbije kada diplomira odlazi u zapadnu Evropu, što je, navodi, šteta.

“Oni će moći da se zaposle u Nideku i da na taj način ostanu i da daju doprinos svojoj zemlji”, rekao je Seki.

Takođe, navodi, u planu je i saradnja između Univerziteta iz Novog Sada i Univerziteta u Kjotu.

“Mnogi studenti imaju ambiciju da uče u inostranstvu, tako da želimo da studenti iz Japana dođu ovde, ali i da studenti iz Novog Sada uče u Kjotu”, rekao je Seki.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da građenje te japanske kompanije za Novi Sad, ali i čitav okrug, znači nova radna mesta i više novca u budžet za puteve, obdaništa, škole.

Istakao je da je ovo sedma fabrika koju je aktuelna vlast uspela da dovede u Novi Sad.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata rekao je da će kompanija “Nidek” biti najveća japanska investcija u Srbiji i da će biti snažan pokretač za ekonomsku saradnju između Srbije i Japana.

Ocenio je da Vlada Srbije i Grad Novi Sad daju dobru podršku stranim investitorima i zahvalio predsedniku Vučiću što je u Srbiji napravio dobro poslovno okruženje.

Kaže da će “Nidek” i u ekonomskom i obrazovnom smislu dati kvalitetan doprinos.

Vučić se sastao danas u Beogradu sa delegacijom japanske grupacije Nidek Korporejšen(Nidec Corporation) koja u Novom Sadu planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila.

Sastanku sa predsednikom korporacije Nidek Ðun Sekijem prisustvovala je i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Oni su nakon sastanka razmenili Okvirni sporazum između Ministarstva privrede i japanskog Nideka.

Ta japanska grupacija otvorila je juče svoju kancelariju u novosadskom SPENS – u, a pripreme za izgradnju fabrike su u punom jeku.

Kako je ranije najavljeno, Nidek planira da u Srbiju donose investiciju vrednu dve milijarde evra, a sa proizvodnjom bi trebalo da počne krajem sledeće godine.

Najavljeno je i da će fabrika za potrebe automobilske industrije u prvoj fazi zaposliti 300 ljudi i da će se prostirati na 26.000 kvadratnih metara.

U Novom Sadu juče je potpisan i sporazum o strateškom partnerstvu između Nidek korporacije i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Na ovaj način, kroz industrijsku i akademsku saradnju, Nidek će se aktivno uključiti u tehnološku razmenu dve zemlje.

Cilj je da fabrika Nideka u Novom Sadu bude centralna baza za proizvodne aktivnosti grupe u istočnoj Evropi i sedište kompanije, kao i za preduzeća u Nidek grupi, od kojih se za više njih, takođe, planira dolazak u Srbiju.

Ta investicija je u skladu sa “Inicijativom za saradnju sa zapadnim Balkanom” na kojoj japanska vlada trenutno radi u odnosu na našu zemlju i druge regione, te je japanska kompanija dobila veliku podršku i od japanske i od srpske vlade.

U Evropi se povećava potražnja za visoko efikasnim motorima jednosmerne struje bez četkica i srodnim proizvodima za vozila kućne aparate usled pooštravanja propisa o zaštiti životne sredine i strožijim zahtevima za smanjenjem emisije ugljendnoksida za putničke automobile u evropskim zemljama.

Grad Novi Sad će samo na osnovu kupoprodaje građevinskog zemljišta prihodovati oko milijardu dinara.

U planu je da ta kompanija u Novom Sadu do 2026. godine otkupi još 16 hektara zemljišta za dalje faze investicije.

Kompanija Nidek osnovana je 1973. godine u japanskom gradu Kjoto, a danas je svetski lider u proizvodnji svih tipova elektromotora sa najvećim udelom na globalnom tržištu za male vretenaste motore koji napajaju hard-disk pogone.

Nidek posluje u više od 40 zemalja, sa približno 340 kompanija iz grupacije i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Tokom 2019. godine ostvarena je prodaja u iznosu od 11,8 milijardi evra.

Sastanku su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Japana Takahiko Kacumata.

Foto: tanjug

Related posts

Predsednik Vučić sutra u Jagodini dobija zvanje Počasnog građanina

Miroslava Cvejin

U Južnom Banatu registrovano 124 novozaraženih

Bojana Kecic

Suzbijanje odraslih komaraca u sredu, 8. jula

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija