8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Nebojša Krstić: Zahvaljujući Vučiću paradigma neke “loše Srbije” promenjena je zbog imunizacije

Gost ovonedeljne emisije Lice nacije bio je Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.

Iz medicine sam otišao u marketing, u Titovo vreme ljudi nisu mnogo mislili o politici.

Posle “Idola” sam završio studije, otišao u vojsku i otišao da radim kao lekar na moru. Posle tri godine sam se vratio u Beograd. Na preporuku oca moje prijateljice počinjem da radim u “Hajatu” kao lekar. Za to vreme specijalizirao sam radiologiju. Za mene kao mladog čoveka u to vreme politika je bila dosadna, jednopartijski sistem. Upoznao sam se sa nekim ljudima koji su bili aktivni, kao što je Zoran Đinđić. Kroz politički marketing ušao sam u mogućnost da upoznam politiku, ne kao čovek koji samo gleda sa strane.

Prvi televizijski prilog, kada je bila prva mogućnost da se stranke predstave na RTS-u, bio je film od pet minuta. To mi je sve bilo novo, ali mi je bila uzbudljiva ideja da se pojavilo nešto što je alternativa, što daje slobodu. Ta sloboda je u nekim elementima bila odlična, u nekim elemenima se izvitoperila. Dakle, slobodni smo sve da radimo, ali nije sve na korist.

Mi smo kroz muzički talas “New wave” ispoljavali svoje političke stavove

Svi bendovi koji su postojali u Titovo vreme kanalisali su neku energiju. Kulturni pokret u Jugoslaviji je počeo ranije od onog u zemljama Istočnog bloka.

Tadić vređa Vučića, a predstavlja se kao neko ko se protivi jeziku mržnje

“Trpim najgore uvrede zbog iskazivanja političkog mišljenja, to je posledica komunizma. Tadić vređa Vučića, a predstavlja se kao neko ko se protivi jeziku mržnje. Đilas, Jeremić i Tadić, nisu ništa uradili za Srbiju, a daju sebi za pravo da vređaju”, rekao je Nebojša Krstić.

“Do dolaska predsednika Vučića na vlast mi se nismo bavili istorijom i stradanjem Srba. Mnogo se Srba našlo u Hagu a da nemaju nikakve veze sa zločinima.”

Vrsta političke izloženosti postaje nešto što je sve malignije. Možda je to ranije izazivalo bunt, ali ne u ovoj meri. To pokazuje da mi kao društvo ne razumemo šta je demokratije. Ako se ne govori ono što je matrica, doživljava se kao izdaja. Tadić vređa Vučića, a predstavlja se kao neko ko se protivi jeziku mržnje. Odakle nekome moralno pravo da karakteriše nekoga kao izdajnika, bota.

Patriotski bi bilo da su svi osumnjičerni otišli dostojanstveno u Hag i tamo se branili

“Državni i nacionalni interes jeste da napravimo odnos prema prošlosti, ali nije samo to. Mislim da je to što je Tadić otišao u Hrvatsku i izvinio se bio naš nacionalni interes. Na taj način smo smanjili tenziju koja je govorila da Srbija nema odnos prema porošlosti. Svakako je bilo propusta i zaboravljenih stvari. Postoje neke stvari koje su deo nacionalnog interesa, koje ne izgledaju kao takve. Takođe i odnos prema Hagu. Skidanje bremena Haga sa leđa Srbije je deo nacionalnog interesa. Lično bih voleo da su se svi osumnjičeni ili optuženi ponašali kao Šešelj. Nije se krio u šumi znajući da će to ići na štetu Srbiji. Ako ne sarađuješ sa Hagom, država trpi sankcije. Nisi heroj, ako tvoj narod trpi zbog tebe. Građani će patiti kroz razne vidljive i nevidljive sankcije. Vučić je pravi državnik jer je shvatio kako stvari funkcionišu. On razume da, kada je potrebno, mora sebe da žrtvuje zbog naroda.”

“Duboko sam uveren da je izručenje Miloševića moralo da se desi. Nakon osam godina posle funkcije savetnika shvatam da Srbija to nije mogla da izbegne bez posledica. Tadašnji DOS, ali uopšte i Srbija ne bi mogla da podnese teret još jednih sankcija. Svaki pravi rodoljub u Srbiji u trenutku kada ga zovu iz Haga treba da kaže: “Nisam kriv, ali otići ću da moja država ne bi ispaštala”. Drugačije gledam Miloševića od onog vremena kada sam bio protestant na ulicama. Bio sam protiv Miloševića, ali iz ove perspektive mogu reći da on nije bio kriv za sve. Prihvatio je ideju Mire Marković da se bori protiv globalizma i nepravda u svetu, što je greška”, dodao je Krstić.

Vučić je pravi državnik , on razume kad je potrebno da sebe žrtvuje zbog naroda. Mudro vodi politiku Srbije pošto su mnogi pritisci nevidljivi

Vučić je drugačiji otkad je na vlasti od onoga kakav je bio kao opozicija. Ima mogućnost da vidi opasnost, posledice, probleme. Mnogo je komplikovano. Narod ne vidi koje pritiske ima Vučić. On, ipak mudro vodi politiku Srbije.

Sve velike sile su potpuno nezainteresovane za naše interese. Ako se naš predsednik time ne bavi, neće niko. Ne možemo da kažemo da je Vučiću lako da oceni šta je interes. On kao odgovoran čovek kaže da razume interes Albanaca i pristaje na dogovore, saradnju. Većina državnika radi ono što donosi lake političke poene.

Zahvaljujući Vučiću paradigma neke “loše Srbije” promenjena je zbog imunizacije

Vučić je omogućio ljudima iz regiona da dođu da prime vakcinu kod nas. Njegova najbolja odluka je što uspeva da prepozna intrese naroda. Kad Vučić nabavi vakcine, to nije uspeh građana, već njegov lični angažman na bazi ličnih odnosa koje ima sa Rusima, Kinezima, Britancima. Kada je korona počela nismo imali dovoljno maski, alkohola, kvasca. Vučić je nabavio ogromnu količinu respiratora. Neko će reći zašto je to radio, to ne piše u Ustavu. Neka zla, sitna duša će za sve reći da je prekršio Ustav. On je to uradio zato što je mogao. Teško je u svetu, ali situacija u kojoj smo mi je dobra. Uspeli smo da vakcinišemo 30% stanovništva. U Evropi nema zemlje koja je to uradila. Mi smo to uspeli. Vučić je uspeo da promeni paradigmu zle Srbije koja želi da se širi, preti, ugnjetava. Poziva građane iz regiona da se vakcinišu, šalje vakcine.

Različitost je dobra i korisna, ali to ne znači da smo zbog toga neprijatelji

Postoje podele koje su dobre, kao na primer podela između “Zvezde” i “Partizana”. Postoji nešto što je red, nešto što jeste različitost, ali to ne znači neprijateljstvo. To što smo politički protivnici, ne znači da treba da budemo neprijatelji. Treba da postoji dobra, pametna opozicija. Do juče smo imali Skupštinu u kojoj je glavna tema bila, npr. da Živković podeli dijagnoze predstavnicima vlasti. Moramo se naučiti uljudnosti, pristojnosti, osnovnom redu. Takav pristup politici možemo da izbegnemo ako imamo pametne medije, koji neće potencirati promovitelje nasilja.

Related posts

4.634 novih slučaja zaraze korona virusom

Zorana Stekovic

Nastavak dobre saradnje MUP-a Srbije i “Rosteha”

Mirjana Popović

Zajednički trening džudista “Jedinstva” i “Bačke”

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija