1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

U toku završni radovi na Uspenskom hramu

Ovih dana završavaju se radovi na fasadi, kao i u dvorištu Uspenskog hrama. Palionica sveća se izmešta iz unutrašnosti crkve, radi se na proširenju ulaznih vrata, a sanira se i deo fasade iznad ulaza. Sve radove finansira Crkvena opština Pančevo, uz nadzor i dozvolu pančevačkg Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Fasada na Uspenskom hramu koji se nalazi u centru Pančeva nije rađena od 30-tih godina prošlog veka, kaže svešenik Slađan Tubić, starešina Uspenskog hrama.  Ovih dana  uređuje se fasada iznad ulaza u crkvu,  gradi se nova palionica sveća i proširuje se ulaz.

Saradnja  Srpske pravoslavne crkve, odnosno  Crkvene opštine Pančevo  i Zavoda za zaštitu spomenika kulture je izuzetno dobra, kaže Grozdana Milenkov, vd direktora Zavoda. Ona napominje da je Uspenska crkva spomenik kulture od velikog značaja i da se zato poštuju svi principi zaštite za vreme ovih radova, kao i da radove nadziru zaposleni u Zavodu.

Pošto će palionica sveća biti  van crkve u narednom periodu radiće se i restauracija ikonostasa, a u planu je i projekat  za kompletno uređenje fasade i porte Uspenskog hrama. 

Related posts

Vučić na otvaranju Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu: Ne delimo ljude po rasnoj i verskoj pripadnosti!

Alba Jovanović

Gradska uprava Pančeva objavila obaveštenje o naknadama po osnovu rođenja i nege deteta

Miroslava Cvejin

BELA CRKVA: Asfaltiranje ulice za lakši prilaz Domu zdravlja

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija