7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

U toku završni radovi na Uspenskom hramu

Ovih dana završavaju se radovi na fasadi, kao i u dvorištu Uspenskog hrama. Palionica sveća se izmešta iz unutrašnosti crkve, radi se na proširenju ulaznih vrata, a sanira se i deo fasade iznad ulaza. Sve radove finansira Crkvena opština Pančevo, uz nadzor i dozvolu pančevačkg Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Fasada na Uspenskom hramu koji se nalazi u centru Pančeva nije rađena od 30-tih godina prošlog veka, kaže svešenik Slađan Tubić, starešina Uspenskog hrama.  Ovih dana  uređuje se fasada iznad ulaza u crkvu,  gradi se nova palionica sveća i proširuje se ulaz.

Saradnja  Srpske pravoslavne crkve, odnosno  Crkvene opštine Pančevo  i Zavoda za zaštitu spomenika kulture je izuzetno dobra, kaže Grozdana Milenkov, vd direktora Zavoda. Ona napominje da je Uspenska crkva spomenik kulture od velikog značaja i da se zato poštuju svi principi zaštite za vreme ovih radova, kao i da radove nadziru zaposleni u Zavodu.

Pošto će palionica sveća biti  van crkve u narednom periodu radiće se i restauracija ikonostasa, a u planu je i projekat  za kompletno uređenje fasade i porte Uspenskog hrama. 

Related posts

Mihajlovićeva ženama: Brinite o svom zdravlju, zakažite pregled već danas

Branislava Grčić

SAŠA PAVLOV : Lokalna vlast na čelu sa SNS, dovodjenjem kompanije ZF,dokazala da misli o gradjanima i novim generacijama

Jasmina Petkovic

Ko je vlasnik bolesne pekare Lebovski?

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija