28. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

U toku završni radovi na Uspenskom hramu

Ovih dana završavaju se radovi na fasadi, kao i u dvorištu Uspenskog hrama. Palionica sveća se izmešta iz unutrašnosti crkve, radi se na proširenju ulaznih vrata, a sanira se i deo fasade iznad ulaza. Sve radove finansira Crkvena opština Pančevo, uz nadzor i dozvolu pančevačkg Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Fasada na Uspenskom hramu koji se nalazi u centru Pančeva nije rađena od 30-tih godina prošlog veka, kaže svešenik Slađan Tubić, starešina Uspenskog hrama.  Ovih dana  uređuje se fasada iznad ulaza u crkvu,  gradi se nova palionica sveća i proširuje se ulaz.

Saradnja  Srpske pravoslavne crkve, odnosno  Crkvene opštine Pančevo  i Zavoda za zaštitu spomenika kulture je izuzetno dobra, kaže Grozdana Milenkov, vd direktora Zavoda. Ona napominje da je Uspenska crkva spomenik kulture od velikog značaja i da se zato poštuju svi principi zaštite za vreme ovih radova, kao i da radove nadziru zaposleni u Zavodu.

Pošto će palionica sveća biti  van crkve u narednom periodu radiće se i restauracija ikonostasa, a u planu je i projekat  za kompletno uređenje fasade i porte Uspenskog hrama. 

Related posts

Svečano otvaranje osme sezone Dunav osiguranje Sportskih igara mladih 25. juna

Mirjana Popović

SNS: Prihod od licitacije zemljišta skoro milion evra

Mica Milakov

Hrabra Zvezda “skupo” prodala kožu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija