20. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Upis dece u prvi razred

Epidemiološka situacija korona virusa ove godine nije pomerila upis dece u prvi razred, i on je počeo u predviđenom terminu od 1. aprila. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 66.864 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/2022. godini. Pančevačke škole su spremne, a ono što je zanimljivo jeste i porast broja mališana koji upisuju OŠ “Đura Jakšić” na Tesli koja je do nedavno važila za najmanju na teritoriji Grada.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine. Izuzetno, detetu može da se odloži upis u prvi razred za godinu dana, u skladu sa zakonom.

Zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis roditelji ne donose dokumentaciju u školu, već se ona pribavlja po službenoj dužnosti elektronskim putem. Preko aplikacije eUpis izvršiće se povlačenje podataka o učeniku odnosno izvod iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu) i upis. Nakon upisa deteta u školu, istog dana, psiholog, odnosno pedagog škole vršiće ispitivanje deteta.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje ipak donese u školu.Upis djaka traje do 31. maja, a škole mogu da ih upisuju i posle tog datuma.

Sistematski pregled dece pred upis u osnovnu školu se sastoji od pregleda otorinolaringologa, oftalmologa, lekara fizijatra,  logopeda, stomatologa, laboratorijske analize krvi i urina i provera vakcinalnog statusa. Obavezna imunizacija dece i učenika kao i sadržaj o istoj uređeno je propisima u oblasti zdravlja. Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole.

Related posts

Brnabić:Odgovor na albansku propagandu ne daje se u jednom danu

Jasmina Petkovic

Stoilković: I ove godine predavanja za dobijanje dozvole za čamce biće u Pančevu

Aleksandra Miloševska

Predsednik Vučić se sastao sa predstavnicima Saveta romske nacionalne manjine

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija