25. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Probni završni test za osnovce u petak i subotu

Probni završni ispiti za osnovce, odnosno “mala matura”, biće organizovani u petak 9. i subotu 10. aprila. Polagaće se probni iz maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa. Ispitni materijal je spreman i dopremljen preko školskih uprava.

Kako bi se što bolje spremili za “malu maturu”, učenici osmog razreda, nastavnici i same škole, imaće probni završni ispit u petak i u subotu. Prema planu 9. aprila u 13 časova polagaće se matematika, dan kasnije odnosno u subotu 10. srpski, odnosno maternji jezik, a u 11. 30 minuta kombinovani test koji obuhvata znanje iz biologoje, geografije, istorije, fizike i hemije.

Test traje 2 sata , odnosno 120 minuta. Suštinski ovakav vid probe jeste svojevrsna simulacija procesa završnog ispita gde učenici prolaze kroz utvrđene procedure. To se pre svega odnosi na vreme dolaska, potrebni pribot, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita.

Škole će u cilju unapređivanja znanja učenika koristiti njihove rezultate sa probnog ispita u planiranju daljeg rada u narednom periodu. Rezultati probnog testa se inače ne objavljuju na internet stranicama škola.

Proba male mature prvobitno je bila zakazana za 26. i 27. mart. Sudeći prema najavama nadležnih, probni test imaće malo teže zadatke nego što će biti na finalnom, odnosno završnom ispitu u junu mesecu. Ono što smo i kao medijska kuća imali priliku da vidimo,škole izuzetno poštuju sve epidemiološke mere koje je propisala Vlada. Novina u vezi sa ovogodišnjim završnim ispitom za osmake je u pregledanju testova, jer je taj proces digitalizovan sada.

Related posts

U Srbiji zaražene još četiri osobe, ukupno 35: Potvrđena dva slučaja na Kosovu

Jelena Obradović

Predsednik Vučić: Minja, počivaj u miru. Hvala ti za sve

Miroslava Cvejin

Predsednik Vučić sa Varhejijem o nastavku evrointegracija

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija