23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vesti

Završava se setva šećerne repe

Setva šećerne repe, na usevima u Gradu Pančevu i susednim opštinama, aktivna je već nedelju dana. U toku su i pripreme za setvu suncokreta, soje i kukuruza.

Na oglednom polju Instituta “Tamiš” završena je setva šećerne repe. Nenad Živković, rukovodilac oglednog polja Instituta “Tamiš”, kaže da je za dobru setvu najvažnija temperatura zemljišta. Oni su se odlučili da repu poseju u trenutku kada je ta temperatura bila oko 10,5 stepeni. Živković kaže da je pored toga važna i predsetvena priprema.

Što se semena tiče, Živković kaže da je izbor na proizvođaču. Dodaje da je cilj Insituta “Tamiš”, kao naučno-istraživačkog centra, da ispita kvalitet semena svih poznatih svetskih kompanija.

Živković kaže da oni ratari koji nisu posejali slatki koren mogu to da učine do sredine sledeće nedelje, kada je krajnji rok. On dodaje da se već od ponedeljka može krenuti sa setvom suncokreta, soje i kukuruza. Optimalni rok je do 20. aprila, ali Živković naglašava da su rokovi podložni promenama, jer ih u velikoj meri diktira vreme.

Related posts

Premijerka Ana Brnabić: Odluka o doktoratu Malog je politička

Zorana Stekovic

Brnabić:Danas s predsednikom Vučićem,razmotrićemo restriktivnije mere

Zorana Stekovic

Ministar Vulin: Dobri rezultati Odbrambene industrije Srbije u opremanju Vojske Srbije

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija