20. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Uskršnji običaji u Češkoj

Najtužniji, a zatim i najradosniji praznik koji obeležava čitav hrišćanski svet, Vaskrs, smatra se i najznačajnijim praznikom u hrišćanskom kalendaru. U celom hrišćanskom svetu slavi se Vaskrs, ali na različite načine. U moru često i oprečnih tradicija, ipak postoji jedna zajednička crta – bojenje jaja.

U Češkoj se Vaskrs slavi po gregorijanskom kalendaru i predstavlja pored Božića doba godine kojem se svi Česi najviše raduju. Šetajući Praškim popločanim ulicama primetićete prodajne štandove,cvetne dekoracije i uskršnja jaja kako se smeju iz izloga, pa možete zbog toga pomisliti da su češki uskršnji praznici postali komercijalizovani, ali Česi su napravili savršen spoj modernih i tradicionalnih običaja. Jedan od tih tradicionalnih običaja je da od vrbinog granja na poseban način isprepletu  takozvane “pomlazke” (kao korbači) ukrase ih šarenim trakama i onda njima na Pobusani ponedeljak momci simbolički “šibaju” devojke.

Veruje se da svakom ko je dobio pomlazkom to donosi mladost, zdravlje i plodnost.  Iako zvuči okrutno, zapravo je ovo „šibanje“ više blago tapkanje koje nema svrhu da ponizi ili uvredi suprotni pol već  da ih učini lepšim i mlađim! Ovaj običaj se zove „pomlazka“, što u prevodu znači „učiniti mladim“, a veruje se da će žena koja je udarena vrbovim prutom biti zdrava, lepa i srećna cele godine. Momci posećuju svoje poznanike i zamole da devojka izađe iz kuće i onda je oni tradicionalno udaraju pomlazkom, a ona se zahvaljuje i nagrađuje ih farbanim jajima, poslasticama i osveženjem.

Nekada su i seljaci pomlazkama šibali svoju stoku i sve ukućane. U nekim delovima Češke postoji i običaj da se devojke polivaju hladnom vodom da bi ostale zdrave čitave godine. U selima  se običaj hodanja po komšiluku sa zvečkama i klaperima  održao do danas. Ove bučne naprave služe da umesto zvona pozovu vernike u crkvu, jer od Velikog četvrtka do Velike subote zvona ne zvone u znak žalosti za Hristovo mučeništvo.

Related posts

Vakcinacija bez zakazivanju u Vojlovici, odziv dobar

Branislava Grčić

Predsednik Vučić uoči otvaranja puta: Srbija se gradi na svakom koraku

Zorana Stekovic

Vučić: Neki bi hteli u karantin da me stave, ne vredi ljudi, neće vas narod!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija