16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Počela gradnja nove saobraćajnice! Predsednik Vučić: Surčin će biti jedan od najtraženijih delova BG, kvadrat će vredeti i 30 odsto više

Radovi na izgradnji saobraćajnice Novi Beograd – Surčin, nove gradske magistrale koja će povezati Beograd sa autoputem “Miloš Veliki”, počela je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je tokom obilaska gradilišta rekao da će se tom saobaćajnicom skratiti izlaz na autoput “Miloš Veliki” za oko 10 kilometara.

Vučić je napomenuo da je rok za izgradnju saobraćajnice 18 meseci i zatražio od predstavnika kineskog izvođača C C C C, ako mogu, da ubrzaju realizaciju i završe posao malo ranije.

Početku radova prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Predsednik je u razgovoru sa ambasadorkom Čen Bo kazao da sutra planira da obiđu zajedno radove i na deonici autoputa Preljina – Požega.

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd – Surčin , čija je dužina 7,9 kilometara, potpisan je sa kompanijom Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani (C C C C), a njegova vrednost je 70,5 miliona evra.

Ta deonica autoputa “MIloš Veliki” je građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje. Kada ova deonica bude završena, vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske ulice i Jurija Gagarina na Novom Beogradu.

Saobraćajnica Novi Beograd – Surčin ima veliki značaj za stanovnike centralnog dela Beograda, jer će im omogućiti da direktno pristupe autoputu “Miloš Veliki” umesto da kao sada do njega dolaze preko autoputa Beograd – Zagreb.

Najavljeno je da će uz trasu ove saobraćajnice biti izgrađene biciklistička i pešačka staza.

Deonica Novi Beograd – Surčin predstavljaće deo autoputa “Miloš Veliki” i funkcionalnu vezu sa Gradom Beogradom.

Ova deonica čini polaznu deonicu autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom i vezu Beograda sa autoputem “Miloš Veliki”.

Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd – Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas.

Predviđene su po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačcke staze širine po dva metra i bankine.

Na trasi će biti tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice predviđena su uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru “Surčin 1”, tipa “poludeteline”.

Kraj ove deonice je kod sledeće “velike petlje” u Surčinu, posle koje počinje autoput “Miloš Veliki”.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Vučić: Nikada se od 1945. nije ovoliko gradilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je posebno ponosan na to što, kako je rekao, nije bilo godineod 1945. u kojoj se se gradilo ovoliko puteva i pruga kao sada, te dodao da će to zasigurno ostati zapisano i udžbenicima.

Vučić je, povodom početkobeležavanja početka radova na deonici Novi Beograd Surčin, na pitanje zašto se sa radovima kasni godinu dana, da li je završena eksproprijacija na celoj trasi i gde je nestao krak ka ulici Jurij Gagarin, odgovorio da se u svakom većem projektu ponegde kasnilo, ali da neki završavani pre vremena.

Ono što je meni najvažnije jeste činjenica da se nikada nije ovoliko gradilo. Ne postoji godina od 1945., a ni pre, da se ovoliko puteva i pruga gradilo. Srećan sam što će se to sigurno naći u budućim udžbenicima“,naveo je on.

Kazao je da je eksproprijacija završena, ali da ima problema sa premeštanjem cevi, naglasio je i da postoji krak ka ulici Jurij Gagarin i da je ta petlja nacrtana na mapi.

„Nalazi se na kraju Bloka 45, gde se spaja sa Blokom 71 i 72. Neće ići na Vojvođansku ulicu, već preko polja, izaćiće na vrh Bloka 45 prema poslednjoj stanici tramvaja“, detaljno je objasnio on.

Vučić je izrazio uverenje da će izvođači radova završiti svoj posao na vreme kako bi ljudi iduće godine, kada se budu vraćali sa mora, uštedeli vreme povratka.

Istovremeno je poručio kineskim izvođačima da je za njega najvažniji da put Preljina-Požega bude gotov do Svetog Nikole.

Zahvalio se kineskim izvođačima radova što trpe kada kasni eksproprojacija.

„Ako mislite da je lako da radite na desetinama brzih saobraćajnica, auotoputeva, pruga, da nema problema, to je utopija. Ali ste tu da probleme rešavate“, kazao je on.

Rekao je da ova deonica košta 70 miliona evra, da se finansira iz budžeta Srbije.

„Ovo je Beogradu poklon od Srbije“,istakao je Vučić.

Rekao je da će građani iz blokova do Nacionalnog stadiona stizati za 10 minuta.

„Do prave lepotice koja će ovde biti smeštena, energetski efikasna, u drvetu“, dodao je on.

Vučić: Ove godine počinje izgradnja Nacionalnog stadiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, na obeležavanju početka radova na izgradnji saobraćajnice Novi Beograd – Surčin koja će povezati Beograd sa autoputem “Miloš Veliki”, da ove godine počinje i izgradnja Nacionalnog stadiona u Surčinu.

“Izgradnja Nacionalnog stadiona će biti izvanredan razvojni projekat za opštinu Surčin, ali i za celu Srbiju. Već ove godine krećemo u izgradnju, biće velelpan, dobrim delom će biti od drveta i biće jedan od najmodernijiih stadiona u Evropi”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će se nedaleko odatle nalaziti nova saobraćajnica Novi Beograd – Surčin od 7,9 kilometara koja će za 10 do 12 kilometara skratiti izlaz na autoput “Miloš Veliki” nego da se ide na autoput preko Dobanovačke petlje.

Predsednik je rekao da će Nacionalni stadion postati novi centar okupljanja građana i privrednika, pošto će tu biti izgrađena dobra infrasrtuktura i postojaće dobra saobraćajna veza sa gradom.

“Srbija je danas najveće gradilište u Evropi”, naglasio je Vučić.

Related posts

Načelnik Generalštaba Mojsilović posetio Centar za obuku podoficira

Vanja Vićentić

“Pančevački triatlon” u nedelju, zatvorene ulice

Nikoleta Dragaš

Jedna osoba povređena u saobraćajnoj nezgodi kod Plinare

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija