18. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Gost emisije Lice nacije Predrag J. Marković, istoričar

“Kada je reč o demonstracijama 27. marta 1941. godine, ključna je buntovnost naroda. Pančevo je dobar primer. Nekog Pančevca, koji je viđen na demonstracijama, nakon nekoliko dana, obesili su Nemci. On je dao život za to, nije bio plaćenik, kao ni milioni onih koji su bili na ulicam”, rekao je gostujući u emisije Lice nacije, istoričar Predrag J. Marković.

Marković je rekao da je taj događaj ubistvo Jugoslavije i da smo mi jedini narod koji je iz čista mira uvredio Hitlera.

“Zapad uvek ulagao novac u one koji ne mogu da ruše Nemce”

“Treći Rajh je rekao da će trupe prolazati kroz Srbiju. Da smo prihvatili pakt možda bismo sačuvali stanovništvo. Hitler je imao i pakt sa Čehoslovačkom i nije ga poštovao. Rat ne bi izbegli. Možda bi izbegli ustaše, to je najstrašnije. Nije tačna priča da se Hrvati vekovima spremaju na obračun sa Srbima. Da je tako bilo i Srbi bi bili spremni”, rekao je Marković.

“Najteže bolesti od kojih smo mogli da obolimo su komunizam i jugoslovenstvo. Nije to avantura kralja, to je kao kada se razvedeš i prijatelji su ti rekli da zena nije za tebe. Kralj Aleksandar je smatrao da će nastati novi narod, napravio državu u kojoj se ne zna šta je čije”, dodao je Marković.

Marković kaže da je atentat na kralja Aleksandra misterija. On dodaje da su ustaše nalogodavci, a Bugarin izvršilac.

Marković naglašava da je bilo i Srba među onima koji su činili zločine nad Srbima, čak su se i hvalili. “Hrvati su prvi počeli da psuju u parlamentu, a sad kukaju, Srbi nisu takvi. Jugoslavija je jedna država koja je stvar interesa. Crnogorci nisu uložili dinar, odnosno, marku, u zajedničku državu Jugoslaviju.  Slovenije ne bi bilo bez Jugoslavije. Srbi su voleli Jugoslaviju i želeli su da neko ostane sa njima. Jedna strana daje sve, a jedna ništa. Crnogorci nisu uložili ništa, a delili smo sve na pola”, dodao je Marković.

Jugoslavija najviše smeta Vatikanu jer je sekularna država. Prave je liberali koji su ravnodušni prema veri i to Vatikanu smeta. Po svaku cenu želi se da se udovolji Vatikanu kako bi se izbeglo uništenje Jugoslavije”, kaže Marković.

Marković kaže da je danas stepen pobožnosti nešto veći kod hrišćana, ali katolici i muslimani su pobožniji. “Mi smo u doba Nemanjića bili vrlo pobožni, a danas su naši ljudi u smislu formalnog poštovanja vere vrlo tanki. Vladika Nikolaj je pokušao da nas vrati institucionalnoj crkvi, dodao je Marković.

Marković kaže da je Stepinac verski fanatik i nema ničeg u njemu svetačkog. “Pokrštavanje je isto zločin. Njemu su transport za Aušvic i Jasenovac sličan zločin kao gole žene na plaži”, dodao je Marković.

Amerika je štitila ustaše i anti-komuniste, trebali su im za rat protiv Sovjeta

“U američkim očima ustaše su bile borci protiv komunizma. Ceo dobrinos Dalmatinaca fašizmu je veliki”, rekao je Marković.

“Knez Pavle je hteo da očajnički smiri Hrvate kako bi opstali kao država”

“Knez Pavle i premijer Cvetković očajnički su želeli da umire Hrvate. Mi smo sa Albancima stalno zatezali. Hapsili smo albanske đake i studente, a puštali smo političare. Kasnije smo bili spremni krajem 90-ih da damo autonomiju, ali već je bilo kasno. 20-ih godina smo milsli da je zemlja jaka i da ne trebamo da popuštamo nikome”, rekao je Marković.

“U Banatu nikada nije bilo problema, tu su oduvek granice jasno postavljene”

“Ono što je naša greška je što mi trebamo da budemo Amerika za kosovske Albance. Bitno je da neka država bude zanimljiva za život. Kad smo bili Jugoslavija, svi su se otimali oko nas. Pašić je mislio da ako se jednom popusti, tu nema kraja. Zato mi nismo odustali od tog principa da ne damo sitne ustupke i da nema tajnih dogovora. Najbolje je povučena granica u Banatu, uvek je bila postojana granica. To je dokaz da mogu dve susedne zemlje da se dogovore kad ima volje”, dodao je Marković.

“Jasenovac je po cifri žrtava među najvećima, po načinu ubijanja gori od Aušvica”

Jasenovac je  po načinu ubijanja gori od Aušvica. To lično ubijanje sa emocijom i uživanjem je neobično intiman čin, čin duboke mržnje. Mi nismo imali otvorenu diskusiju o žrtvama. I to je ostavilo loš ukus i nezadovoljstvo kod Srba.

“Najgori zločinci ispali su najveći borci za demokratiju”

“Srbi nisu prepoznali u kom pravcu ide svet. Mi smo mnogo bliži evropskim vrednostima od naših suseda. Mi smo slobodoljubiva zemlja, ali nismo to uspeli da prikažemo”, zaključuje Marković na kraju emisije.

Related posts

Predsednik Vučić na ručku sa Brnabić i Malim na Promenadi

Aleksandra Miloševska

Studio B proslavio slavu Đurđic

Mica Milakov

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima digitalne zajednice

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija