18. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Legendarni Zafir Hadžimanov izgubio bitku sa koronom

Zafir Hadžimanov, filmski glumac, pevač i kompozitor preminuo je od virusa korona. Bio je oženjen pevačicom i glumicom Senkom Veletanlić, sa kojom ima sina Vasila Hadžimanova, poznatog džez muzičara.

Kantautor, pesnik, glumac Zafir Hadžimanov je rođen 1943. godine u Kavadarcima, Severna Makedonija. Završio je gimnaziju i muzičku školu u Skoplju, gde je počeo da se bavi muzikom i pozorištem. 1967.godine diplomirao je glumu na FDU u Beogradu. Paralelno sa studijama, nastupao je kao pevač zabavne muzike i snimio svoje prve dve ploče na kojima je i autor tekstova.

Tih šezdesetih godina nastupao je na svim festivalima u Jugoslaviji. Na “Opatiji 65” sa pesmom “Zašto dolaziš samo s kišom” osvojio je prvu nagradu. 1967.godine na festivalu u Varaderu, Kuba, proglašen je za najpopularnijeg pevača. Išao je na turneje po SSSR-u, snimao televizijske šou programe. Na festivalu u Opatiji 1969.godine izveo je šansonu “Bio je maj”, svoj najpoznatiji evergrin.

Uporedo sa pevačkom, tekla je i njegova glumačka karijera: igrao je glavne uloge u filmovima Žike Mitrovića “Nož” i Trajčeta Popova ” Makedonska krvava svadba”, i u još nekoliko filmova. Igrao je na mnogim pozorišnim scenama u Jugoslaviji, kao i u Forum Teatru u Bostonu.

Zafir je bio veoma cenjen pesnik i kantautor. Komponovao je mnoge šansone i balade na stihove srpskih i makedonskih pesnika. Borio se za očuvanje i popularisanje starih makedonskih narodnih pesama. Komponovao je i muziku za pozorište, film i tv serije i emisije. Bio je u dugogodišnjem braku sa pevačicom Senkom Veletanlić, a njihov sin Vasil se takođe uspešno bavi muzikom.

Nastupao je na scenama širom sveta, u Boljšoj teatru, Opera hausu, Pariskoj Olimpiji… Paralelno sa scenskim i muzičkim radom Zafir Hadžimanov piše i objavljuje poeziju na srpskom i na makedonskom jeziku. Bio je autor teksta, stihova i muzike prvog makedonskog mjuzikla “Halo, buđenje”. Vlada R. Makedonije mu je dodelila titulu Ambasadora kulture R. Makedonije u R. Srbiji.

Related posts

Opština Kovačica i Fond za Evropske poslove u realizaciji projekta “Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”

Nikoleta Dragaš

U septembru nove investicije iz Kine, do sv. Nikole do Zlatibora za dva sata

Ivana Golubovic

Đurić: Srbija ima šansu, u naredna dva dana razgovori o ZSO

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija