28. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Uticaj moderne tehnologije u vaspitavanju dece

Mobilni telefoni, računari, tableti… moderna tehnologija postala je naša svakodnevica i većina ljudi se slaže da je život bez nje skoro pa nemoguć. Međutim, kolike su i kakve posledice prekomerne upotrebe takvih uređaja na psihičko i fizičko zdravlje dece?

U svakoj porodici u kojoj odrasta dete ova slika je svakodnevna.

Telefoni, tableti, zanimljivi Jutjub sadržaji, blogeri, aplikacije, animacije, instaliranje igrica samo jednim klikom. U doba pametnih telefona, deca znaju više od svojih roditelja… Tehnologija napreduje iz dana u dan. Ali, da zabava na internetu ne bi pošla po zlu i da se učestala upotreba mobilnih „pogodnosti“ ne bi odrazila na mentalno zdravlje deteta, neophodan je nadzor roditelja.

Nekontrolisana upotreba mobilnih telefona i računara negativno utiče na intelektualni razvoj deteta, slabi koncentraciju, smanjuje kreativnost, uzrokuje poremećaje u govoru, otežava komunikaciju s okolinom, slažu se stručnjaci.

Roditeljima je ponekad teško da primene preporuke psihologa, pedagoga i učitelja u praksi jer su računari i mobilni telefoni postali sastavni deo njihove svakodnevice. Ipak, ukoliko se roditelji i nađu u situaciji da dete izlože ekranu u nekom delu dana, važno je da vode računa da to ne bude ujutru, neposredno pred spavanje, pa ni tokom jela. Treba uvesti pravila, ali i poštovati ih, ističu pedagozi.

Svetska zdravstvena organizacja apeluje na smanjenje upotrebe moderne tehnologije u vaspitavanju dece, jer su deca naša budućnost, a od nas zavisi kakva će ona biti.

Related posts

Poginuo sedmogodišnji dečak od udara groma

Jasmina Petkovic

Spirić sa raseljenima iz Svinjara: Za Jovanovića posao, meštanima autobuska linija

Jasmina Petkovic

Danas su Cveti

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija