16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Prolećni mraz opasan po zasad kajsije

Natprosečno visoke temperature, a zatim sneg i česta pojava jakog mraza, negativno su uticali na zasade voća, a pre svega na kajsiju. Cvetovi su izmrzli u voćnjacima širom Srbije, a ovaj problem nije zaobišao ni pančevačke voćare.

Prema podacima stanice Instituta “Tamiš”, od 7. do 11. marta bio je jak mraz, koji je tri noći trajao po nekoliko sati. One sorte kajsije koje su rano cvetale su zbog toga oštećene, kaže stručnjak za voćarsto Vladimir Čolović. On dodaje da su pozni prolećni mrazevi opasniji po voće od onih zimskih, a kajsija je posebno osetljiva.

U dvorištu Dragoslava Jovčića iz Glogonja nalazi se kajsija koja je odolela mrazu, zahvaljujući brzoj reakciji njenog vlasnika.

Čolović kaže da su manja oštećenja, do 20 procenata, zanemarljiva i rešiva prihranom. On dodaje da je kod većeg izmrzavanja šteta gotovo nepovratna, pa voćari moraju da reaguju preventivno.

Jovčić je uložio veliki trud i višečasovnim loženjem podigao temperaturu i uspeo da spasi kajsiju. Međutim, nisu svi voćari bili u mogućnosti da reaguju na vreme. Izmrzli su cvetovi mnogih kajsija, ne samo u Južnom Banatu, nego i u drugim delovima Srbije. To će značajno umanjiti ovogodišnje prinose kajsije, poručuju stručnjaci.

Related posts

Još 3 osobe preminule, novih 247 slučajeva koronavirusa

Branislava Grčić

Saniran manji požar na staroj deponiji. Situacija je bezbedna i građani mogu da budu mirni

Jasmina Petkovic

U Srbiji još 80 novozaraženih korona virusom

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija