19. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

RDIF i Torlak postigli dogovor o proizvodnji Sputnjika V


 Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su danas da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine Sputnjik V protiv korona virusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu Sputnjik V. Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Sputnjika V.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u Sputnjik V.

“Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile Sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od korona virusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubra program vakcinacije u zemlji”, rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

On je rekao da će proizvodnja vakcine Sputnjika V u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije korona virusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

“Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine Sputnjik V iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti”, rekao je Popović.

Foto:Tanjug

Related posts

Vučić: Kompromisno rešenje, Grenel: Obe strane da sarađuju

Nikoleta Dragaš

Gradski odbor SNS u Pančevu predao listu za lokalne izbore

Mica Milakov

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u Vojvodini

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija