28. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo

Grad pomaže Narodnu kuhinju

Korisnici Narodne kuhinje ili Kluba za odrasla lica svakodnevno dobijaju obroke. Besplatno, ili za simboličnu cifru u zavisnosti od finansijskog stanja. Obroci se obezbeđuju nesmetano i u vreme pandemije, a Narodnu kuhinju i Klub za odrasla lica obišli su danas zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin i član Gradskog veća za socijalnu politiku Milenko Čučković.

Značaj ishrane za staru populaciju je veoma velik, kvalitet obroka je zadovoljavajući, dok se jelovnik formira u Gerontološkom centru. Cena obroka je maksimalno 160 dinara. Korisinici plaćaju u zavisnosti od visini primanja koja imaju ili 75 i 50 posto od ukupne cene.

Korisnici imaju pravo da ručaju u Klubu za odrasla lica, zatim da preuzmu obrok ili da ga dobiju na kućnu adresu. Uslugu ishrane koristi 80 penzionera i 310 korisnika narodne kuhinje. Na kućnu adresu distribuira se 90 obroka.

Korisnici takođe imaju mogućnost usluge pranja i peglanja veša. Lečenje se obavlja tako što su anagažovana tri gerontodoktora i jedna medicinska sestra.

Veoma je bitan i psihološki podsrek korisnicima uz primenu empatičnog stava poštujući dostojanstvo korisnika.

Razvoj vaninstitucionalne zaštite pripadnika stare populacije u Pančevu postoji od 1976. godine. Klub za odrasla lica funkcionisao je u okviru centra za socijalni rad do formiranja Gerontološkog centra.

Sprovodi se takođe i usluga pomoći u kući koja omogućava starim licima zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Usluga je organizovana tako što gerontodomaćica u skladu sa planom rada pomoć i oko održavanja higijene, zatim čistoće životnog prostora, vrši nabavku namirnica i lekova, omogućava kontakt korisnika sa spoljnim svetom i pruža pomoć pri kretanju.

Related posts

Osnovce najviše mučila matematika

Ivana Bogdanovski

Pančevački srednjoškolci dobili regres za prevoz

Mica Milakov

Nebojša Stefanović obišao policijsku patrolu

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija