16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Ministar Vulin: Država je spremna da unapredi sistem za preventivno delovanje u borbi protiv poplava i njihovih posledica

„Država je organizovana i spremna da unapredi sistem za preventivno delovanje u borbi protiv eventualnih poplava i posledica koje one mogu izazvati“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas na operativnom sastanku sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije, predstavnicima drugih nadležnih ministarstava i javnih preduzeća.

Na sastanku je konstatovano da se u narednom periodu usled obilnijih padavina i povećanja temperature očekuje topljenje snega, što može izazvati povećanje vodostaja reka, zbog čega se preduzimaju sve preventivne mere i planiraju aktivnosti kako bi odgovor na eventualne poplave bio pravovremen i efikasan.

Ministar Vulin naložio je Sektoru za vanredne situacije i preduzeću „Srbijavode“ da definišu sva kritična mesta na vodotokovima svih reka i da se preduzmu sve neophodne mere u cilju podizanja bezbednosti naših građana i sprečavanja nastanka štete usled eventualnih poplava.

„Potrebno je da Sektor za vanredne situacije, zajedno sa „Srbijavodama“ i Direkcijom policije sačine Operativni plan zaštite i spasavanja za reagovanje u slučaju pojave bujičnih poplava. Pripremićemo se, da bi ljudi bili zaštićeni na najbolji mogući način“, poručio je ministar Vulin.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova već organizovalo preventivne sastanke u osam okruga i 43 lokalne samouprave na kojima su definisane kritične tačke i predložene mere kako bi se predupredile posledice eventualnih poplava.

„Na osnovu predloženih mera već imamo konkretne rezultate. Identifikovali smo probleme i preduzeli konkretne mere za njihovo otklanjanje“, istakao je Čaušić i zahvalio se ministru Vulinu na podršci.

Govoreći o predstojećoj situaciji, Čaušić je naveo da je potencijalni problem velika količina snega, zbog čega se preduzimaju svi preventivni koraci kako bi se  smanjio rizik od poplava u narednom periodu na najmanji mogući nivo.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije i specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi spremni su da, ukoliko dođe do poplava, reaguju.

Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović pohvalio je inicijativu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina za organizaciju ovakvog sastanka, na koji način je, kako je ocenio, prepoznata potreba za preventivnim delovanjem svih nadležnih službi i institucija. 

Na sastanku su, pored predstavnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, prisustvovali i direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović, generalni direktor EPS Milorad Grčić i generalni direktor ODS „Elektrodistribucija“ Bojan Atlagić.

Related posts

FK Železničar ne staje, prva pobeda u prolećnom delu sezone

Mica Milakov

Ministar Vulin: BiH punih šest godina ćuti o tome ko je pokušao da ubije Vučića

Nikoleta Dragaš

Direktorka ED Pančevo ponovo pretila radnicima zbog podrške Predsedniku Srbije

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija