27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Igra i igračke važan segment odrastanja

Čemu igra služi, koliki je njen značaj za opšti razvoj deteta? Da li su rodetelji ostali verni tradicionalnim igračkama ili se pak okrenuli onim modernijim? Da li decu više usrećuju skupe igračke ili bezbrižna igra? Razgovarali smo o tome sa psiholozima, pedagozima i prosvetnim radnicima.

Igra i igračke su neizostavan i važan segment odrastanja. Svako od nas je u detinjstvu imao omiljenu igračku sa kojom je spavao, pričao i igrao se. Danas su dečje sobe pune modernih i kreativnih igračaka, ali svako dete izdvaja onu koja mu je najdraža.

Igra je važan faktor razvoja. Deca kroz igru razvijaju motoričke sposobnosti, istražuju, stiču prva znanja. Koliko su igračke važne tokom odrastanja, objasnila je diplomirani psiholog Adela Bisak.

Danas se izrađuju namenske igračke, koje podstiču finu i krupnu motoriku, koordinaciju pokreta ali i kreativnost, ističe pedagog Mirjana Spišjak.

Važno je da igračka animira dete ali i da bude edukativna i prilagođena određenom uzrastu, jer ukoliko je prezahtevna, dete neće biti zainteresovano za igru sa takvom igračkom. Ako je dete preraslo neku igračku, ona mu neće pomoći da zakorači u narednu fazu razvoja, ističe pedagog OŠ „Bratstvo–jedinstvo“ u Vojlovici Bojana Kontić.

Koliko su igračke važne u životu svakog deteta i da li su zastupljene u nastavnom planu i programu u nižim razredima osnovnih škola, otkrila nam je učiteljica Jasmina Mladenović.

Učiteljica u penziji Eva Nađ provela je ceo radni vek među decom, u školskim klupama. Sa nama je podelila iskustva stečena u radu sa đacima.

Svaki roditelj želi da pruži dete tu samo najbolje. Međutim, ne treba kupovati skupe igračke i na taj način izmamljivati dečje osmehe. Dok su još mala, deci treba otvoriti prostor za maštu, ali i pridružiti im se u tom svetu nebrojenih mogućnosti. Igrajte se sasvojom decom jer će ti trenuci za njih biti najdraže uspomene.

Related posts

Uhapšen zbog razbojništva

Mica Milakov

Vučić: Nemci su najveći investitori u Srbiji, zapošljavaju 63.000 naših ljudi u svojim kompanijama

Jelena Obradović

Predsednik Vučić sutra obilazi rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija