22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Srbija Vesti

Vujović: Za 38 opština i gradova 100 miliona za pošumljavanje

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana šuma 21. marta, da će u narednim danima potpisati ugovore sa 38 lokalnih samouprava u Srbiji, kojima će resorno ministarstvo sufinansirati projekte pošumljavanja sa ukupno 100 miliona dinara.

“Kada sam pre nekoliko meseci preuzela resor, jedan od glavnih prioriteta koji sam postavila bilo je smanjenje aerozagađenja i očuvanje prirode. U najkraćem mogućem roku raspisali smo tri konkursa, kroz koje smo gradovima i opštinama stavili na raspolaganje 400 miliona dinara za zamenu dotrajalih kotlarnica, individualnih ložišta i pošumljavanje”, rekla je Vujović, saopštilo je ministarstvo.

Istakla je da su zelene površine izvor kiseonika i da joj je zato posebno zadovoljstvo što će u narednim danima potpisati ugovore sa 38 lokalnih samouprava.

“NJima ćemo pomoći da pošume delove svoje teritorije, ozelene parkove, školska igrališta i posade nove drvorede”, rekla je ministarka Vujović.

Navela je da Međunarodni dan šuma svima treba da skrene pažnju na obavezu koju kao društvo imamo, a to je da svakog dana u godini vodimo računa o prirodi i očuvanju šuma.

Zaštita šuma je, prema njenim rečima, jedan od najvažnijih elemenata zaštite životne sredine.

Zato moramo da čuvamo i unapređujemo staništa, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta i unapređenje kvaliteta vazduha, poručila je Vujović.

“Sve ove oblasti možemo da unapredimo samo ako se šume i priroda koriste na održiv i racionalan način. Šume su glavni činioci životne sredine, i moramo dati sve od sebe da ih sačuvamo”.

Vujović je podsetila da je Skupština Srbije nedavno usvojila Zakon o klimatskim promenama, koji će između ostalog, doprineti sistemskom prilagođavanju na izmenjene klimatske uslove i identifikaciji mera koje bi trebalo preduzeti u cilju smanjenja uticaja klimatskih promena i povećanja otpornosti, pored ostalih i sektora šumarstva.

To će imati višestruke pozitivne efekte po građane, privredu i životnu sredinu, dodala je ona.

Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana šuma pokrenuta je na u okviru Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine.

Izabrani datum kada bi se ovaj dan obeležavao je 21. mart, kao dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno prolećne na severnoj hemisferi.

Related posts

Andrea Stojadinov laureat specijalnog priznanja OKS

Aleksandra Miloševska

Na treninzima Srpske Sparte skoro 100 ljudi

Zorana Stekovic

Svetsko takmičenje u fitnesu u Pančevu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija