18. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica Vesti

Ministarka Mihajlović u Kovačici: Potpisana dozvola za proširenje vetroparka

Potpredsednica Vlade Republike i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je cilj Srbije da ima više ulaganja u sve vidove obnovljivih izvora energije, kako bi do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazilo iz obnovljivih izvora.

“Smatramo da je taj cilj realan u odnosu na potencijal Srbije u oblasti OIE, legislativu, spremnost države da stvori dobre uslove za poslovanje, kao i zainteresovanost investitora”, rekla je Mihajlovićeva, koja je danas obišla vetroelektranu Kovačica, koja je puštena u rad 2019. godine.

Ona je rekla da je 2021. godina velikih promena u oblasti energetike i da se u njoj određuje pravac kojim će srpska energetika ići narednih 10, 20, 30 godina. “Ova vetroelektrana je simbol zelene energije, klimatski neutralnog razvoja, novih tehnologija i onoga kako vidimo budući razvoj Srbije. Takođe, dobra vest je nastavak ove investicije i izgradnja još jednog vetroparka, Pupin, za koji je izdata energetska dozvola”, navela je ona.

Ona je istakla da je od 2014. godine izgrađeno osam vetroelektrana ukupne snage blizu 400 megavata, a u izgradnji su još dve, čime će ukupan kapacitet elektrana koje koriste energiju vetra biti blizu 600 megavata.

“Želimo da imamo više investicija i u ostale vidove OIE, kao što je solarna ili geotermalne energija i verujem da ćemo sa novim zakonima koje smo pripremili, koji će ubrzati sve procedure i uvesti elektronsko izdavanje svih dozvola, to i ostvariti. Pozivam sve investitore da ulažu u OIE kako bismo imali i više zelene energije i život u zdravijoj životnoj sredini”, navela je Mihajlovićeva.

Direktor vetroelektrane Kovačica, Miloš Colić, rekao je da vetroelektrana Kovačica proizvodi električnu energiju koja snabdeva oko 68.000 domaćinstava, kao i da planiraju proširenje vetroparka kroz novi projekat vetroelektrane Pupin. On je dodao da je nedavno osnovano i udruženje proizvođača energije iz obnovljivih izvora sa ciljem da doprinesu daljem razvoju ove oblasti.

Ambasador Izraela, Jahen Vilan, rekao je Izrael pruža veliku pažnju prijateljskim odnosima sa Srbijom i da se nada da će biti još više projekata izraelskih kompanija u oblasti OIE u Srbiji. “Nadam se da ćemo se za dve godine videti ponovo na otvaranju nove vetroelektrane “Pupin” i da će biti još ovakvih projekata u budućnosti”, naveo je Vilan.

Direktorka EMS, Jelena Matejić, rekla je ovaj projekat bio pionirski i za investitora i za EMS i da je pre dve godine ova elektrana uspešno priključena na prenosni sistem. “Ogroman posao je i dalje pred nama jer investitor planira da udvostruči kapacitete vetroparka i u EMS-u će imati partnera i za nastavak ulaganja”, rekla je Matejić.

Načelnica Južnobanatskog okruga Marina Toman, rekla je da je ovaj projekat važan ne samo za opštinu Kovačica nego i za ceo Južni Banat, dodatno povećavajući iskorišćenje obnovljivih izvora energije u ovom delu Srbije. Vetroelektrana Kovačica koju je izgradila izraelska kompanija “Enlight renewable energy” je instalisane snage 104,5 megavata, sa ukupno 38 vetrogeneratora, a vrednost investicije iznosila je 189 miliona evra.

Pozivam sve građanke i građane da se vakcinišu

Potpredsednica Vlade Republike, prof. dr Zorana Mihajlović, pozvala je danas sve građanke i građane da se vakcinišu protiv korona virusa kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i život što pre vratio u uslove koji su bili pre pandemije.

”Zdravstvena bezbednost je danas glavni zadatak države i mnogo toga su i Vlada i predsednik Srbije uradili da obezbede vakcine kako bismo se što pre izborili sa epidemijom. Važno je da se svi vakcinišemo kako bismo mogli da se krećemo, radimo i kako bismo se što pre, nadam se, vratili načinu života koji smo imali pre pandemije”, rekla je Mihajlovićeva u Kovačici, gde je danas obišla vetroelektranu Kovačica.

Related posts

Zelenović ne prestaje sa lažima: Šabačka vlast nastavlja da radi na štetu svih građana

Katarina Popović

DR OVUKA: Svi koji osećaju simptome COVID-19 da se jave izabranom lekaru koji ih upućuje na trijažu u ambulantu u Zmaj Jovinoj ulici!

Zorana Stekovic

Mašinci obeležili dan škole

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija