8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Južni Banat Kovačica Najvažnije Vesti

Mihajlović: Godina velikih promena u energetici

Vetropark u Kovačici samo je jedan od vetroparkova u Srbiji koji će se koristiti za stvaranje energije. On je deo promena energetske politike koje Ministarstvo rudarstva i energetike želi da sprovede. Čistija i zelenija Srbija su deo plana koje je ovo ministarstvo počelo da realizuje. Tim povodom potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović posetila je vetropark u Kovačici.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, obišla je vetro park u Kovačici. Najavila je razvoj solarne elektrane, vetroelektrane, geotermalnuenergiju, sa ciljem da se do 2040. dođe do minimum 40%  proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora. Prema njenim rečima ova godina je godina velikih promena u energetskom sektoru Srbije. Godina kad donosimo odluke kuda idemo u energetskoj politici naše zemlje, gde vidimo Srbiju I našu energetiku za 10, 20 i 30 godina.

Miloš Colić, direktor Vetro parka, je istakao da se trenutno u ovom pogonu proizvodi električna energija za 68.000 domaćinstava.

Ambasador Izraela Jahen Vilan istakao je da Izrael pruža veliku pažnju prijateljskim odnosima sa Srbijom i da će biti novih projekata izraelskih kompanija u oblasti obnovljivih izvora energije

”Nadam se da ćemo se za dve godine videti ponovo na otvaranju nove vetroelektrane ”Pupin” i da će biti još ovakvih projekata u budućnosti”, naveo je Vilan.

Direktorka Elektro mrežu Srbije Jelena Matejić podsetila je da je ovaj projekat bio pionirski i za investiture i za EMS.

Potpredsednica je podsetila da je od 2014. do sada izgrađeno  osam vetroelektrana ukupne snage blizu 400 megavata, u izgradnji su još dva, čime će ukupan kapacitete elektrana koje koriste energiju vetra biti blizu 600 megavata.  

Načelnica Južnobanatskog okruga Marina Toman istakla je da ovaj projekat nije važan samo za Kovačicu već i za ceo Južni Banat.

Vetroelektrana Kovačica koju je izgradila izraelska kompanija ”Enlight renewable energy” je instalisane snage 104,5 megavata, sa ukupno 38 vetrogeneratora, a vrednost investicije iznosila je 189 miliona evra.

Related posts

REKONSTRUKCIJA PUTA KOVIN – DELIBLATO

Jasmina Petkovic

Iste plate u predškolskom i osnovnom obrazovanju

Nikoleta Dragaš

“Večiti derbi” na startu bokserske Superlige Srbije, prštaće u “konopcima”

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija