18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

U Gračanici održana Akademija posvećena martovskom pogromu

U Domu kulture u Gračanici, nakon polaganja belih ruža na obeležju MISING održana je Akademija posvećena martovskom pogromu koji se desio 17. marta 2004. godine. Pored okupljenih građana, akademiji su prisustvovali i Arhimandrit Ilarion, iguman Manastira Draganac, Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, Ivana Popović, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije, Srđan Popović, gradonačelnik Opštine Gračanica i mnogi drugi.

Arhimandrit Ilarion obratio se okupljenima na akademiji naglasivši da nam je vera pomogla da izdržimo sve nedaće.

– Vera je pomogla seljanima iz okoline manastira Draganac da u jedno teško vreme pred raspad Otomanske imperije podižu hram koji bi trebalo da liči na Gračanicu. Zahvaljujući toj veri taj manastir do dana današnjeg postoji. Mi smo se ovde pre svega sabrali zbog vere, vere da ipak dobro pobeđuje zlo, da je smrt pobeđena jednom zauvek Vaskrsenjem Hristovim – rekao je na akademiji otac Ilarion.

– Važno je da pamtimo i da se sećamo i da slavimo naše žrtve i naše mučenike. Zbog toga sam itekako ponosan što danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obeležavamo i Oluju i pogrom i stradanje u bombardovanju i ne stidimo se naših žrtava i ne stidimo se da kažemo da su stradali od ruke bezumnika samo zato što su bili Srbi. Da nam se 17. mart više nikada ne ponovi, zato je važno da ga se sećamo, ali je važna i opomena predsednika Srbije koji je jasno rekao svome narodu da se više nikada neće desiti. Danas imamo jaku i snažnu Srbiju koja stoji uz svoj narod i koja se bori za svoj narod – rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u obraćanju.

– Da nam se više ne desi 17. mart, da više niko ne strada, nego da svi zajedno gradimo bolju budućnost, a gradićemo je ako ne zaboravimo šta nam se desilo jer samo tako ćemo znati da se sačuvamo – dodao je Petar Petković.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica podsetio je na dane stradanja na Kosovu i Metohiji, kao i na sam martovski pogrom.

– Predsednik Srbije šalje vrlo jasne poruke svima nama, i nama koji smo ovde, ali i međunarodnoj zajednici. Mi ćemo istrajati u borbi. 17. mart je mnogo teži od samo bombardovanja jer se desio posle punih pet godina, posle uspostavljanja misije, kada je 50 000 mirovnjaka dozvolilo pogrom, a na meti su bile i crkve, i sela, i preostali Srbi.

Narodna poslanica u Skupštini Srbije Ivana Popović rekla je da je važno da se danas priča o pogromu i da naša deca znaju o tome.

– Važno je da spasimo žrtve od zaborava jer jedino ono što je gore od stradanja jeste zaborav. Danas tražim mnogo od ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, ato je da očuvaju svoja ognjišta, a svi mi, predstavnici Narodne skupštine, poslanici, predsednik Srbije nikada neće zaboraviti najhrabriju decu koja se nalaze na Kosovu i Metohiji, to je nešto za šta mi danas želimo da se borimo – naglasila je Popović.

Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika naglasila je da su Srbi stradali kao nijedan drugi narod u novijoj evropskoj istoriji.

– Sve vrednosti za koje se zalaže moderno čovečanstvo srušene su upravo na ovim prostorima jer niko nije imao hrabrosti da se suprotstavi neljudima, da zaustavi zlo, otmice i surova mučenja i ubijanja. Nema te slobode čiji se temelji grade na ubistvima, srušenim crkvama i spaljenim domovima – rekla je Šćepanović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović pojasnio je da je martovski pogrom tragičan kako po svom obimu, tako i po nečinjenju međunarodne zajednice.

– Najtragičnije je što su u pogromu uništeni i ljudski životi. Nesreća i pogrom 17. marta 2004. godine, koji su pogodili ovaj prostor ne bi se mogli opisati nedeljama. Danas, 17 godina kasnije, mi još srećemo ljude čije su priče iz pogroma neispričane, vidimo i slušamo stradale koji nisu ni stigli do pravde ili nadoknade svoje uništene imovine. Mi se i danas nadamo da će naše umetničko i kulturno blago koje je opljačkano i odneseno doći nekako do nas i verujemo da se život može vratiti u normalne tokove. Sasvim je jasno da je pogrom obeležio naše živote i 17 godina kasnije nije izbledeo u našim životima. Svaka nepravda čeka da ugleda lice pravde, svako uništeno selo čeka svoje povratnike, svaka neobnovljena crkva čeka da se u njoj služi liturgija. Reklo bi se da je ovo situacija u kojoj nema izlaza i rešenja, ali nije i ne može biti tako jer ovaj narod, naša država, naša hrišćanska savest i više od svega, naše žrtve, kažu obnavljajte život – rekao je u obraćanju Srđan Popović.

Akademiju je svojom pesmom i glasom uveličala Tamara Kapetanović, vokalni solista Ansambla „Venac“.

Related posts

Upozorenje: U pojedinim gradovima povećava se broj zraženih

Aleksandra Miloševska

Poseban stil pančevačke škole crtanja

Jasmina Petkovic

Radionice veza na kačarevačkom jezeru

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija