7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije

Počeo Vaskršnji post

Vaskršnji post počeo je 15. marta. To je najznačajniji i najstroži post za pravoslavne hrišćane pošto je priprema za najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Tokom posta ne jedu se namarnice životinjskog porekla i često se hrana priprema samo na vodi. Ipak, lekari ističu da post nije dijeta, već da u to vreme namirnice mogu drugačije da se kombinuju.

Osnovni zadatak vaskršnjeg posta je da vernike telesno i duhovno pripremi za praznik Hristovog Vaskrsenja. Sveštnik Uspenskog hrama, Dušan Grujić kaže da je ovo najstrožiji post koji traje 40 dana, uz strasnu sedmicu, dakle 7 nedelja. On predstvalja uspomenu na Hristov post, napominje sveštenik.

Doktorka Radmila Jovanović, dijetetičar u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje ističe da je post vreme kada namirnice mogu drugačaji da se kombinuju. Ipak, ona kaže da post nije dijeta i da se ne savetuje trudnicama,  starijim ljudima i maloj deci.

Pored voća, povrća, orašastih plodova koji mogu da se nađu na svakodnevnom jelovniku onih koji poste, često se konzumira i riba. Na pančevačkoj Zelenoj pijaca kažu da se cena rečne ribe nije menjala godinama i da je bolje kupiti svežu nego smrznutu.

Post je u vezi sa religijom i nema drugih motiva osim verskih, te se ne može porediti sa dijetom, ističe sveštenik Dušan Grujić. U postu je važno pokajanje.

U postu se  oslobađamo svega što  je negativno, kao što su  bes, zle misli i loši postupci. Post je vreme opraštanja i čišćenja kako tela tako i duha, slažu se naš sagovornici.

Related posts

Osnovci sutra počinju polaganje završnog ispita

Jasmina Petkovic

Nagrađeni najuspešniji učenici

Jasmina Petkovic

Narodna bašta – odmor za dušu i telo

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija