2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Vučić iz Maname: Iz EU nam traže kovid pasoše, ali nam nisu dostavili ni jednu vakcinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u ponedeljak biti održan prvi radni sastanak po pitanju fabrike za vakcine protiv korona virusa.

On je kazao da će se razgovarati o mestu izgradnje, dodajući da je u opticaju pet placeva, od kojih je, između ostalih, jedan na Pančevačkom putu, drugi na autoputu prema aerodromu, jedan prema Lazarevcu.

“Pogledaćemo da vidimo logistiku i spremimo se da za manje od mesec dana gradimo fabiku”, podvukao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će time Srbija biti još snažnija I omogućiti komšijama da imaju dobre vakcine.

Vučić je istakao da će to biti srpska vakcina, jer će, nakon, najpre pakovanja, biti pravljena I tečnost posle izvesnog vremena.

“Moćićemo da se pohvalimo da je to srpska vakcina“, naglasio je on dodajući da će biti obučavani naši stručnjaci.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se iz poseta Bahreinu, i prethodno Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vraća sa izuzetnim rezultatima za Srbiju i naveo da Srbija otvara nove prozore i nove vidike za sebe.

Predsednik je naglasio da to potvrđuje trend da nezavisne i suverene zemlje počinju sve više da sarađuju u vreme multimoparnog sveta i traže načine da se povezuju sa drugima i obezbede dobrobit za svoje građane.

“Počinjemo da gradimo odnose, i otvaramo neke nove prilike, nove vidike, prozore za Srbiju, koji nisu bili otvoreni”, rekao je Vučić.

Dodao je da je veoma zadovoljan i ponosan zbog dočeka u Bahreinu, jer se, kaže, takvo gostroprimstvo retko ili gotovo nigde ne sreće, što se videlo i na ulicama Maname.

“Iz poseta UAE i Bahreina vraćamo se sa nečim od izuzetnog značaja, gradićemo novu fabriku vakcine, mesto gde ćemo moći da pravimo vakcine protiv korone, ali i druge vakcine u budućnosti”, rekao je Vučić.

On je dodao da će se pripremiti kompletna logistika, mašine, aparati, ali pre svega ljudu koji će moći da rade, jer je cilj da se nastavi tradicija “Torlaka”, gde će se proizvoditi ruska “Sputnjik V” vakcina, uz primedbu da su to dve vakcine koje su se pokazale kao odlično, bez ijedne nus-pojave.

“To će stvoriti veliku šansu u budućnosti Srbije, da možemo normalno da živimo, a sve ostalo od nas zavisi”, rekao je Vučić.

Preneo je da se u UAE i Bahreinu mnogo razgovaralo o saradnji u poljoprivredi, izvozu naših poljoprivrednih prozivoda, a posebno o preradi i izvozu poluproizvoda i finalnih prozivoda iz Srbije, poput džemova, pekmeza, za šta su, dodaje, potrebne investicije.

“Razgovaralo se i o svim drugim pitanjima, od nafte do građevinske industrije”, rekao je Vučić i dodao da u narednih mesec dana očekuje u Beogradu princa Bahreina, zatim i veću delegaciju, u cilju pripreme posete kralja te zemlje, koja bi trebalo da usledi krajem leta ili najkasnije početkom jeseni.

Zdravlje je postalo sve važnije i jedan je od glavnih stubova svake države, pored vojske, ekonomije I broja stanovnika, elementi sa kojima zemlje u budućnosti dočekuju sopstveno vrednovanje, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao da sve više suverenih zemalja sarađuje u multipolarnom svetu I pokušavaju da obezbeđuju svojim građanima najviše dobrobiti.

„Nama fabrika vakcina, koja neće previše da košta, koštaće koliko jedna bolnica i to ona koju smo za četiri meseci izgradili, možda i značajno manje. Vredeće više od kupovine deset lovaca koji bi bili 10 puta skuplji. To govori da je postalo strahovito važno zdravlje, da je to jedan od stubova države – zdravlje, vojska, ekonomija, i broj stanovnika“, objasnio je on.

Vučić je kazao da Srbija ne moze da se meri sa Turskom koja ima 90 miliona stanovnika, sa Indijom i Kinom sa više od milijardi stanovnika, ali moćiće u zdravstvu da stiže i prestiže mnoge.

On se, s tim u vezi, osvrnuo i na povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Istakao da gotovo niko nije povećao kreditni rejting, te da je to fantastična vest za Srbiju, što znači da ima stabilne javne finansije, brzu napredujuću ekonomiju, što za građane znači da imaju sigurnost da se nalazimo na dobrom putu.

„Ekonomija je najsnažniji stub, koji stolicu suštinski drži“, naglasio je on.

Što se posete Bahreinu tiče kaže da je srpsak delegacija izvanredno primljena, da je imala odličnu prezentaciju.

Kazao je da se radi na mnogo frontova i da misli da je sa Bahreinom započeta velika stvar, koja će se već za par meseci završiti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će se vakcinisati u četvrtak ili petak u Merošini ili Žagubici.

“Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu”, rekao je Vučić.

Dodao je da će onda i on morati da izvadim antitela da bi mogao da dokažem ukoliko želi da putuje.

“Do tada ja ne mogu da idem u Brisel. Nemate pojima koliko mi je žao i teško zbog toga, užasno”, dodao je Vučić komentarišući vest da bi EU mogla da donese odluku da priznaje samo one vakcine koje su oni odobrili, a da ne priznaju kinesku.

Kazao je da se tako radilo o pristupu po kome se “stavljaju zastave ispred vakcina” i da neko prima vakcinu ili na osnovu toga da li mu se zastava nečije zemlje sviđa ili ne.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se po prvi put u Srbiji vidi veliki efekat od vakcinacije kod broja zaraženih i to kod onih koji su revakcinisani pre 15 dana.

Vučić je rekao da tu dobru vest može da saopšti posle razgovora sa premijerom Anom Brnabić.

“Prvi put vidimo efekat, posle prve vakcine bilo je više zaraženih nego onih bez vakcine jer su se ljudi opuštali. Sada prvi put vidimo ogroman efekat vakcine i broj zaraženih kod vakcinisanih drastično pada u odnosu na one koji se nisu vakcinisali”, rekao je Vučić.

Dodaje da se to najviše odnosi na one kod kojih je prošlo 15 dana od revakcine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je srpska policija uhapsila osobu koja je na društvenim mrežama pretila i uvredila predstavnika hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova i dodao da Srbija štiti sve svoje građane, bilo koje nacionalnosti, te da protestna nota Hrvatske nije bila potrebna.

Vučić je istakao da je srpska policija započela istragu za osobom koja je Žigmanovu pretila, i pre nego što je Hrvatska zbog tog slučaja našoj zemlji uputila protestnu notu.

“Naravno da Žigmanov mora da bude zaštićen i da se svi Hrvati u Srbiji osećaju dobro, da osudimo svaku pretnju, moramo da uhvatimo te koji prete, mi smo ih i uhvatili. Lice koje je pretilo nije čak ni srpske nacionalnosti”, rekao je Vučić za TV Pink.

Ističe da on nije upućivao Hrvatskoj protestne note kada su njemu pretili u tradicionalnim medijima, a ne na društvenim mrežama, kao i da nije regovao kada su ga nazivali raznim pogrdnim imenima. “Nekima trenutno odgovara da na ovaj način podižu tenzije”, ocenio je Vučić.

Navodi da Srbija šta god da uradi, pa i da otvori 100 kuća Bana Jeličića, reakcije sa druge strane Dunava će uvek biti iste.

“Naša je obaveza da Hrvatima u Srbiji obezbedimo najbolje moguće uslove, jer su oni naši građani, a ako bi se uzbuđivao zbog svake pretnje i komentara, morao bih da reagujem na svaka dva i po sata”, rekao je Vučić.

 Predsednik Aleksandar Vučić najavio je večeras da će po povratku u Srbiju krenuti u obilazak gradova i opština u svojevrsnu kampanju sa pozivom građanima da se vakcinišu u što većem broju, jer samo to može da nam omogući normalan život.

Govoreći o otvaranju fabrike, koja bi u Srbiji proizvodila kinesku vakcinu, Vučić je na kraju posete Bahreinu, upitan šta će nam dve fabrike vakcina s obzirom da će Torlak proizvoditi rusku, rekao da je to zato što su nam potrebne.

“Ako bismo mogli i tri fabrike da imamo. To je itekako značajno, jer time naša zemlja postaje sila u zdravstvu, bićemo moćni i imaćemo veliku snagu u regionu i jugoistočnoj Evropi”, rekao je Vučić i podsetio da su kineska i ruska vakcina izrađene po različitim tehnologijama.

Kineska vakcina, dodao je, najpopularnija je u Emiratima, ona se pravi od umrtvljenog virusa, dok je ruska vakcina vektorska i pravi se od živog virusa.

Istakao je da je i Fajzerova vakcina dobra, ali da njena popularnost tek dolazi za pet godina, jer nisu završena neka ispitivanja.

“Za kinesku i rusku se već zna da su apsolutno bezbedne, to je fantastična korist za našu zemlju… Srbija je prva u Evropi po stopi rasta, Srbija će da ima dve fabrike vakcine, ne samo da će moći da besplatno vakciniše svoje građane, već ćemo imati i minimalnu zaradu”, kazao je predsednik.

Sve koji govore protiv i negativno o tome uporedio je sa onima koj su govorili negativno i o Beogradu na vodi.

“Morate da radite, da verujete i da živite za to, a ne za bankovne račune na nekim egzotičnim ostrvima”, rekao je Vučić i istakao da je važno zemlju gurati napred, a uvek će, kaže, biti onih koji su protiv.

Predsednik je najavio ulaganja u Kragujevac i generalno Šumadiju, pa Valjevo i Požarevac.

Jer, to su, kazao je, mesta sa kojima nismo stigli ozbiljnije da se bavimo i zato ćemo sada da im se odužimo.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je veoma zadovoljan i posetom Bahreinu, gde je srpska delegacija dočekana fantastično, a probao je, kaže, i kamilje meso, koje je odlično.

Vučić je ranije danas bio u pustinji, to mu je, dodao je, bio prvi put da se nađe na jednom takvom mestu, a princ prestolonaslednik je bio divan domaćin.

U sred te pustinje, ispričao je, na stolu je bilo kamilje meso, jagnjeće svuda okolo i razni arapski specijaliteti.

Doneli su i doveli da nam pokažu sve najbolje što imaju.

“Kamilje meso je odlično, ja jedem meso, nisam ni vegan ni vegetarijanac, divno je bilo sve što smo probali je bilo odlično… Više smo jeli kamilje meso…”, kazao je predsednik.

Ostaje, dodao je, da za mesec dana Srbija uzvrati gostoprimstvo domaćinima.

Možda, kako je rekao, nećemo biti u mogućnosti da nabavimo kamilje meso, ali možemo da pronađemo dobra mesta za ulaganja.

“Možemo da im ponudimo naše gostoprimstvo i dobre ideje za biznis”, rekako je Vučić na kraju posete Bahreinu.

Vučić je, inače, u Bahrein doputovao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsednik Srbije Aleskandar Vučić rekao je večeras da je zanimljiva nedelja pred nama, jer će se videti da jedan multimilioner koji je novac uzeo od naroda ima račune ne samo na Mauricijusu i u Švajcarskoj, već i još ponegde.

“Jedan od tajkuna kaže da ima u Švajcarskoj, a nema na Mauricijusu, zato sam rekao biće zanimljiva nedelja. Ima na Mauricijusu, opljačkali novac od naroda, vode pod firmama, a korisnici su više njih iz familije”, istakao je Vučić.

On je reagujući na izjave njegovih političkih protivnika o tome kako nemaju račune u inostranstvu, rekako ne pominjući njihova imena da i” žena što je najvise stranaka promenila radi, kako kaže kod multimilionera u firmi i prima ogromnu platu, kao i da pola botova koji kritkuju vlast rade u firmi tog tajkuna.

“A on sve te pare donosi sa Mauricijusa, Švajcarske, a uzeo od naroda. Kako čujem ima još ponegde, biće zanimljiva nedelja”, rekao je večeras Vučić.

Povodom optužbi da on (Vučić) pravi hiperprodukciju skandala da bi zatrpao optuznicu za Jovanjicu, Vučić je ponovio da će odgovarati na poligrafu za sve što žele da ga pitaju o Jovanjici, ali da on i dalje nema račun ni u Švajcarskoj ni na Mauricijusu.

“Spreman sam na pitanja svih njih i partija da odgovorim, da spreme 50 pitanja za Jovanjicu, dovedu poligrafistu, donesu masinu, gde god hoce, pozvaću 30 televizija”, kazao je Vučić dodajući da on neće donositi medicinsku dokumentaicju kao izgovor.

Kaže da hiljadu puta ponavljaju istu laž i da nema vremena da odgovori na sve, ali kada kaže da će odgovoriti za Jovanjicu onda kod njih nastaju šok i nervoza i to zbog Švajcarske i Mauricijusa.

Upitan da prokomentariše izjave političkih oponenata da će slobodni izbori biti do kraja godine i da će vlast otići u istoriju, Vučić kaze da nije siguran da će izbori biti do kraja godine, a da su naši izbori uvek slobodni.

On dodaje da nije siguran ni da će jedan tajkunski deo opozicije ni da učestvuje na izborima jer zna da neće dobiti ni tri odsto i onda unapred to govore misleći da će nesto da urade na ulici.

“To su sve multimilioneri i zaposleni u toj multikompaniji”, kazao je.

On je dodao da je za Srbiju bitno da se do marta, aprila uradi sve kako bi se realizovao plan 2025 i kako bi ekonomija rasla i završavali se infrastrukturni projekti.

“A ko će da pobedi na izborima, moguće neko drugi, velika je konkurencija”, primećuje Vučić.

“O pripremi kampanje razgovaraće naši predstavnici sa onima koji ne žele prisustvo stranaca. Tu će biti i snaznije i vise stranaka od onih koji zele da im stranci određuju. Imate one slobodarski orjentisane koji žele da vide nezavisnu zemlju i one koji žele da vide.., a to bolje da prećutim”, zaključio je Vučić.

Related posts

Mihajlović čestitala 8. mart

Bojana Kecic

Krizni štab: Produžen jesenji raspust, kovid propusnice od 20 sati u ugostiteljskim objektima

Ivana Bogdanovski

Mali broj kupača na vršačkom gradskom jezeru

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija