24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija

Bez karantina za vakcinisane u kontaktu sa obolelom osobom

Krizni štab doneo je odluku da ukoliko se osoba nađe u bliskom kontaktu sa  obolelom od kovida 19, a vakcinisana je sa obe doze i prošlo je najmanje dve nedelje ne ide u karantin. To važi i za one koji su preležali koronu, a od bolesti nije prošlo više od tri meseca.

Epidemija kovid 19 traje već godinu dana u tom periodu veliki broj osoba  već  je bio u kontaktu sa virusom ili je preležao koronu preko 35.000 sugrađana u Južnom Banatu je vakcinisano i stekli su se uslovi da se promene neke odredbe koje su važile za praćenje epidemije kovid 19. Krizni štab je doneo ukidanje određenih uredbi.

– Krizni štab doneo odluku da ukoliko se osoba nađe u bliskom kontaktu sa osobom obolelom od kovida 19 a vakcinisana je sa obe doze i prošlo najmanje dve nedelje od poslednje doze primljene vakcine ne mora da ide u karantin. Smatra se da neće oboleti. Osoba koja je preležala kovid 19, a nije prošlo više od tri meseca od bolesti ako bude u kontaktu sa osobom koja je sada pozitivna na kovid 19 takođe neide u karantin. Ako imate u kolektivu boluje od kovida vi nećete ići u karantin ili u porodici, kaže dr Ljiljana Lazić direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Jedini način da se izborimo sa kovidom 19 je vakcinacija, poštovanje epidemioloških mera i uzdržavanje od kontakata dok se nestane neophodan kolektivni imunitet ističu zdravstveni radnici.

Related posts

Potpisan Protokol o nastavku naučno- tehnološke saradnje Srbije i SAD

Jelena Obradović

Vulin:Moramo da razmislimo o tome da menjamo kaznenu politiku

Alba Jovanović

Vučić sutra obilazi radove na mostu preko Save

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija