3. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Novi vid operacije kolena u Opštoj bolnici

U Opštoj bolnici pre nekoliko godina počele su da se rade atroskopije kolena, vid hirurgije gde se kamerom “ulazi” u koleno i saniraju povrede. Ove nedelje po prvi put na odeljenju Ortopedije biće urađena takozvana zamena prednje ukrštene veze kolena.

Pančevačka bolnica je u kovid sistemu, ali funkcioniše “zeleni” deo gde se primaju pacijenti koji dolaze na ambulantne preglede .Takođe na odeljenju Ortopedije sa traumatologijom pored hitnih operacija, po prvi put  biće  urađena rekonstrukcija  jednog od dva najbitnija ligamenta u kolenu koji stabilizuju koleno.

To su povrede koje se najčešće javljaju kod sportista, rekreativaca, mladih ljudi, kada dolazi do pucanja tog ligamenta i posledica je nestabilnost kolena koja se jedino rešava operativnim putem.

“Ove godine počinjemo da radimo takozvanu zamenu prednje ukrštene veze kolena.Pre nekolko godina počeli smo da radimo atroskopije kolena hirurgiju gde se kamerom ulazi u koleno i rešavaju se problemi povreda.Ono gde smo sada napravili sledeći korak , radimo rekonstrukciju jednog od dva najbitnija ligamenta u kolenu koji stabilizuju koleno.To su povrede koje se najčešće javljaju kod sportista, rekreativaca, mladih ljudi, kada dolazi do pucanja tog ligamenta i posledica je neka nestabilnost kolena, dr Mihailo Mitrović načelnik ortopedije.

Ovakve porede mogu da se leče samo operativnim putem ukolko se to neuradi na vreme,pacijenti  imaju hronični problem do kraja života.

“Doćiće nam kolega iz Beograda i uraditi dve operacije sa našim kolegama dr Grujičić i Kovijanić koji se inače bave hirurgijom kolena unazad tri godine i koji su napredovali i ovo je značajan naredak u njihovm radu a pre svega je značajno za pacijente, kaže Mitrović

Zahvaljući ovim operacijama koje će se ubuduće raditi na odeljenju Ortopedije pacijenti više neće biti upućivani u Beograd i Novi Sad već se povrede kolena hiruški operisati i zbrinjaviti u pančevačkoj bolnici.

Related posts

Mladi lideri Srpske napredne stranke u emisiji “Lice nacije”: Biramo budućnost u Srbiji

Nikoleta Dragaš

Dan maternjeg jezika Kovačica slavi svaki dan

Nikoleta Dragaš

Ministar Nedimović u poseti farmi u Velikom Gaju

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija