9. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kovačica Najvažnije Vesti

Kako se violina pravi….

Jan Nemček iz Kovačice poznat je širom sveta po ručnoj izradi violina na način na koji su ovaj instrument stvarali čuveni graditelji, od Amatija do Stradivarija. U svojoj radionici Jan Nemček napravio je neke od najkvalitetnijih violina na svetu. Ovim poslom počeo je da se bavi pre četiri decenije.

Otac i stričevi Jana Nemčeka od kraja Drugog svetskog rata činili su Nemček kvartet. Tada nisu imali novca da kupe violine, pa su ih pravili i svirali su prema sluhu. Kraljevski instrument za koji se, posebno kod Slovaka, veruje da je božanski, Jan Nemček napravio je sam. Zanat je „ukrao“ od svog dede Đure. U međuvremenu je nabavio i literaturu o izradi violina. 

Kada je počeo da gradi violine, najveća podrška mu je bila supruga, ali Jan Nemček nikada ne propušta priliku da pomene još jednu ženu, koju naziva drugom majkom. Beograđanka Lidija Paržik Tanasijević bila je prva žena graditeljka violina. Potomkinja je Karla Paržika, kraljevskog graditelja violina, čija je dleta nasledio Jan Nemček.

Jan Nemček za gradnju violine koristi se samo najkvalitetnije drvo i sve se radi ručno. To je najverovatnije i razlog zašto je Nemček jedini u Evropi koji proizvodi violine na ovaj način a porudžbine dobija iz svih delova sveta.

Nemček je do sada dobio mnoga priznanja i nagrade, ali izdvaja ono od Ministarstva kulture za umetnički rad i zahvalnicu Muzičkog festivala Carevčevih dana za 17 poklonjenih violina pobednicima tog festivala. Danas njegovu kuću posećuju brojni turisti iz čitavog sveta, a on ih ostavlja bez daha svojim uzbudljivim pričama o nastanku violine.

Related posts

GO SNS Šabac zahvalio Šapčanima na poverenju

Jasmina Petkovic

Gužve u ambulantama Doma zdravlja

Nikola Toadjer

U nedelju sednica Predsedništva SNS

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija