16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kultura Najvažnije

Vojlovčani obeležili Svetski dan molitve

Svake godine prvog petka u martu u više od 180 zemalja sveta vernici različitih hrišćanski veroispovesti obeležavaju Svetski molitveni dan. I ove godine molitveno veče u petak 5. marta vernici Slovačke evangeličke crkvene opštine u Vojlovici posvetili su upravo ovom međunarodnom događaju.

Svetski molitveni dan nastao je iz inicijative američkih žena 1887. godine. Na ovaj dan širom sveta, žene različitih veroispovesti, kultura i tradicija udružuju se u molitvi. Ove godine Udruženje žena iz Vanuata je pripremilo program. Molitve su upućene najpre ženama iz Vanuata kojima je onemogućeno školovanje, ali i svim ženama koje su na neki način ugrožene i kojima je pomoć preko potrebna.

Tema ovogodišnjeg molitvenog dana bila je „Na čvrstom tlu izgradi dom“. Ovom pričom iz jevanđelja po Mateji autorke tekstova želele su da uporede njihovu životnu situaciju sa gradnjom kuće u Božijem kraljevstvu. Gde će postaviti svoj dom veoma je važna odluka za Vanuatčane. Tropsko ostrvo na Južnom Pacifiku na kojem žive, često je pogođeno zemljotresima, ciklonima, erupcijama vulkana, pored toga ugroženi su porastom nivoa okeana, tako da se prilikom gradnje kuće mora  pažljivo razmotriti uticaj terena i klime.

U toku duhovne večeri pored molitvi odpevane su i pesme koje je pevala kantorka Evka Breznjik a u pevanje su se uključili i prisutni vernici.

Vojlovica je još jedno mesto u kome se obeležava ovaj dan. Članica Oltarnog kola žena u Vojlovici Lidija Beška okupila je žene koje su čitale prigodne tekstove i molitve.

Pored molitvi cilj molitvenog dana je i prikupljane finansijske pomoći za realizaciju projekata ovog Udruženja žena iz Vanuatai čime se obezbeđuj školovanje svim devojčicama, a i ženama sa ovog područja.

Related posts

U Pančevu u poslednja 24h novih 104 zaraženih virusom Covid – 19

Vanja Vićentić

Predsednik Vučić čestitao Preković na zlatu

Ivana Bogdanovski

Velika odbrana srpskog jezika i zdravog razuma

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija