25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Alibunar Društvo Kultura Najvažnije

Održan prvi koncert Orkestra narodne muzike rumuna

Prvi koncert Orkestra narodne muzike Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji održan je 7. marta u Kulturnom centru u Alibunaru. Koncert je održan bez publike, a pored istaknutih rumunskih pevača, nastupila je i istaknuta umetnica Izvorinka Milošević.

Krajem 2020. godine osnovan je Orkestar narodne muzike Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine. Uz pomoć Nacionalnog saveta, muzičari su imali mogućnost i podršku da osnuju orkestar i otvorili su vrata svim rumunskim muzičarima iz Srbije. Prvi koncert održali su u Sali Kulturno centra Alibunar, ali zbog trenutne epidemiološke situacije, koncert je održan bez publike.

– Ovo je bio prvi koncert orkestra koji je ujedinio i okupio istaknute muzičare, profesionalce i amatere iz svih zona gde žive Rumuni, od Bora do Torka ako gledamo jug-sever, a ako gledamo zapad-istok, od Ovče do Kuštilja. Drago mi je da je orkestar osnovan na inicijativu naših istaknutih muzičara, koji su želeli da napravimo jednu vrstu reprezentacije naših muzičara, da predstavimo naše kulturno blago kroz muzičko izražavanje, tačnije narodnu muzičku i da sačuvamo i promovišemo naše kulturne vrednosti.

Instrumentalisti iz Seleuša, Alibunara, Vladimirovca, Banatskog Novog Sela, Uzdina, Zrenjanina, Torka, Glogonja, Pančeva, Ovče, Vršca, Kuštilja, Novog Sada, Temišvara, Vlajkovca, Bora i Ečke članovi su ovog orkestra. Daniel Magdu ističe da su svi veoma posvećeni muzici i da će ubuduće ponuditi publici još mnogo lepih koncerata.

– Orkestar ima više članova nego što je danas bilo na sceni. Orkestar je otvoren za sve Rumune, za sve muzičare ma gde da oni žive. Oni se na kraju vraćaju u svojim sredinama stimulisani i motivisani da neguju kulturu i da aktiviraju nove članove. Vidimo da ima i starijih muzičara kao i mladih, tako da ta kombinacija iskustva i entuzijasma daje ovakav rezultat. Mi se kao rumunska zajednica ponosimo time.

Narodna muzika živi u srcima svakog naroda, ističe Magdu.

– To su muzičari koji već imaju iskustva. Ispred sebe su imali i note, ali one su manje bitne kada imas to nešto u srcu, kada si odrastao sa time i kada imaš u duši ovakvu vrstu muzike, a to je narodna izvorna muzika. Oni će i ubuduće imati aktivnosti, i mi već imamo nekoliko planova. To lepo zvuči kada se nešto radi iz srca, a ovde je očigledno da su oni iz srca odradili ovaj koncert i da zbog toga zvuči fenomenalno.

Na koncertu, pored istaknutih rumunskih pevača, nastupila je i Izvorinka Milošević, istaknuti promoter vlaške muzike.

Related posts

Dejan Tomašević – gost emisije “Lice nacije”

Jasmina Petkovic

NOVO: U Južnom Banatu 6 novoobolelih, ukupno 281

Jasmina Petkovic

Tradicija uzgajanja cveća u Opovu

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija