26. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Vesti

Odlikovanje za Slovački kulturni centar povodom Dana državnosti

Povodom dana državnosti predsednik Aleksandar Vučić uručio je 170 odlikovanja medju kojima se našao i Slovački kulturni centar „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada. Ovaj kulturni centar prošle godine obeležio je 100 godina postojanja i prvo je kulturno umetničko društvo koje je bilo odlikovano od strane predsednika države.

Na svečanoj ceremoniji povodom dana državnosti u Palati Srbije u ime Slovačkog kulturnog centra nagradu je preuzela predsednica Vierka Marčok Cerovski.

Slovački kulturni centar „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada osnovan je 1920. godine isve do dana sokupljaljudeizraznih sredina Vojvodine, koji u ovo kulturno umetničko društvo sa sobom donose delić tradicije, običaje, pesme, dijalekt koji je specifičan za njihovu slovačku sredinu. Ljubitelji slovačkih narodnih pesama i igara u Novi Sad dolaze uglavnom zbog studiranja ili posla. Upravo to daje ovom društvu onaj pravi nesvakidašnji vojvodjanski pečat.

U toku jednog veka postojanja osvojili su mnogobrojne nagrade, ali ova zlatna medalja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića samo je potvrdila uložen trud mnogih generacija koje su prošle kroz vrata ovog centra.

Ovakav jubilej zaslužuje veliku proslavu, ali zbog epidemiološke situacije svečani gala koncert je izostao. Bez obzira na sve, članovi su bili vredni za vreme pandemije. Realizovali su nekoliko projekata koji su bili isplanirani u okviru obeležavanja jubileja.

Related posts

Vučić: Saradnja Vojske Srbije sa NATO u zajedničkom interesu

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić i Sijarto: Odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji

Ivana Bogdanovski

Stefanović:Siguran sam da je svaka Vučićeva odluka motivisana onim što je najbolje za Srbiju

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija