26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat

Naivna umetnost iz Kovačice privlači turiste

U metropoli naivne umetnosti, Kovačici na jugu Banata, brojni posetioci dive se ne samo eksponatima Martina Jonaša, Zuzane Halupove i drugih slikara nego i lepoti živopisnih rukotvorina Eve Nemček. U njen dom brojni turisti obavezno svrate zbog radionice čuvenog graditelja violina Jana Nemčeka, ali su zadivljeni i svime što umeju da stvaraju njegova supruga Eva i ostali članovi porodice daroviti za umetnost.

Eva Nemček je narodnim vezom počela da se bavi još kao devojčica. Uvek je volela da ručni rad, a najviše je volela da veze slovačke tradicionalne motive. Kasnije je počela da širi krug interesovanja i veština, pa je počela da pravi različite predmete od keramike, slika i da ručno ukrašava uskršnja jaja.

Suveniri iz njene manufakture Kovačicu reprezentuju na sajmovima i drugim prestižnim prilikama u zemlji i inostranstvu. Osim tradicionalnih tehnika, stalno isprobavam i nešto novo istakla je Nemčekova i dodala da posebno je interesantna kolekcija ukrašenih pačijih, guščijih, kokošijih i nojevih jaja, ukrašena stotinama rupica.

Eva Nemček pravi različite predmete i od keramike. Kaže da proces izrade šolja, činija, ogrlica i mnogih drugih komada od keramike zahteva vreme i posvećenost, a svako otvaranje peći donosi uzbuđenje, napetost,očekivanja i uživanje u novim rešenjima.

Među stranim turistima najviše je Nemaca, Kineza i Amerikanaca. Ali i mnogi od brojnih gostiju iz Srbije i školske ekskurzije pazare poneki suvenir iz Evine radionice.

Proces stvaranja je povezan – od oblikovanja predmeta do konačnog dizajna. Na taj način, imam vremena i inspiracije da dođem do konačnog odabira motiva za svaki pojedinačni predmet. Ideje uglavnom crpim iz svog okruženja i prirode kaže Nemčekova.

Unikatne čestitke Eva pravi na paus-papiru, suveniri od slanog testa oblikovani su u raznim formama pa se suše i lakiraju, kao i keramika. Ima ih s motivima karakterističnim za slovački folklor, ali posebno su upečatljive i tražene simpatične keramičke figurice zaobljenih Sosa.

Related posts

Udvostručen broj operacija na Urologiji

Zorana Stekovic

U Srbiji 6.249 novoobolelih

Ivana Bogdanovski

75 godina od oslobađanja nacističkog logora Aušvica

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija