8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Mihajlović čestitala 8. mart

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, da su žene i u sadašnjoj pandemiji korona virusa bile u prvim linijama borbe i da, “kada je ceo svet stao, one nisu”.

Mihajlovićeva je rekla da su žene opterećenije i u težem položaju, i da neplaćene poslove dnevno rade četiri sata duže.

“U pandemiji, kada je ceo svet stao, one nisu. Žene su u prvim linijama borbe i kao medicinske radnice, zaposlene u socijalnim ustanovama, staračkim domovima, trgovinskim radnjama. Važno je da objasnimo da je današnji dan posvećen i ženama koje su pre 100 godina marširale Njujorkom, Klari Cetkin koja se borila da žene mogu da glasaju i da imaju veća prava. Mnogo smo postigli, ali to nije dovoljno, moramo brže”, rekla je ministarka.

Ona je rekla i da je Srbija primer mnogim zemljama u Evropi i svetu po rodnoj ravnopravnosti.

“Pokazali smo da imamo političku volju i podršku, danas imamo rodno odgovornu Vladu i 11 ministarki, jedni smo od retkih koji su uveli rodno odgovorno budžetiranje, prvi van Evropske unije i Indeks rodne ravnopravnosti”, izjavila je Mihajlovićeva.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je istakla da predstoji još mnogo posla i da mora da se radi brže, jer jednaki uslovi za život i rad znače boljitak za celo društvo.

“Država je tu da stvara uslove i zakoni koje pripremamo jesu osnovni uslov. Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti koji spremamo doneće i to da neće moći više da vas pitaju o privatnom životu, da li ćete i kada da rađate, da vas seksualno uznemiravaju ili vam daju otkaz ako ste na trudničkom i porodiljskom odsustvu”, navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da će biti obezbeđeno i ravnopravno učešće žena u upravljačkim i nadzornim odborima, a za one koji ne poštuju zakon predviđene su kazne.

Related posts

Dvoje ljudi preminulo, zaražena još 151 osoba

Jasmina Petkovic

U Srbiji 138 novih slučajeva korona virusa

Mirjana Popović

Novozaraženih 1.318, najviše u BG – 44 odsto, 11 preminulih

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija