23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Predsednik Vučić u Novom Sadu: Ponosan sam i zahvalan Kontinentalu jer ulaže u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u Novom Sadu otvaranju fabrike kompanije “Continental Automotiv Srbija” u Novom Sadu. Događaju prisustvuje i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Predsednik je najpre obišao fabriku i upoznao se s proizvodnjom.

Otvaranju fabrike prisustvuje i premijerka Ana Brnabić, ministarka privrede Anđelka Atansković i drugi predstavnici države i Novog Sada, kao i čelnici nemačke kompanije.

Potražnja za proizvodima iz oblasti autoindustrije, koji će se proizvoditi u Novom Sadu, značajno će rasti u narednom periodu, kažu u kompaniji.Ta kompanija u Novom Sadu posluje pune tri godine u okviru svog centra za istraživanje i razvoj.Do danas, ova firma je zaposlila više od 600 IT inženjera, koji su deo međunarodnog tima za razvoj tehnologije, koji broji ukupno 5.000 stručnjaka.

Okupljenima se potom obratio predsednik Vučić.

Vučić je rekao da je danas veliki dan za Srbiju i dodao da je bio pesimističan i da se nadao da će se deo od ovoga ostvariti.

– Danas kada sam video šta će sve da se pravi nakon samo tri godine, prosto mogu samo da kažem da sam beskrajno srećan i ponosan na zemlju u kojoj živimo i ponosan na ljude koji rade ovde – rekao je Vučić.

Zahvalio se mladim ljudima, indžinjerima, koji su marljivo i teško radili, kako dodaje u prethodne tri godine.

Ističe da je ovo treći po veličini Continentalov centar.

– Ono što je za mene važno jeste, to što ovo sve izgleda potpuno drugačije neko pre nekoliko godina, i pokazuje koliko je i Vojvodina i Novi Sad, pa i cela Srbija napredovala – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je važno to što ćemo prvi put krenuti sa dualnim obrazovanjem na fakultetima u Novom Sadu, i dodaje da ljudi danas razumeju da je to jedan od razloga našeg uspeha.

– U aprilu ove godine biće oformnjen u Novom Sadu prvi institut za veštačku inteligenciju. To pokazuje koliko je Novi Sad uspeo da se izbori i bude ispred svih drugih po tom pitanju – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da samo na teritoriji severa Srbije otvorili fabrike u svim okruzima, koje su ljudima donele veće plate, kao i ozbiljnost i odgovornost.

Kako kaže, bez Nemačke ne bi mogli da budemo u ekonomiji uspešni i zahvalio se na tome.

– Uspeli smo da dovedemo neke od najmoćnijih fabrika u našu zemlju – rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan kancelarki Merkel koja je, kako kaže, činila uvek dobro za Srbiju i koja nam je, dodaje, uvek pomagala.

– Nikada nećemo zaboraviti koliko nam je pomogla u dovođenju investitora i otvorila put za saradnju Nemačke i Srbije – rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio svima koji su vredno i marljivo radili i još jednom istakao da je mnogo srećan, kao i da mu sve deluje kao nadrealno ostvarenje, nekada neostvarljivih snova.

– Ako radite vredno i marljivo, svi snovi se ostvaruju. Živela Srbija i sve najbolje vam želim! – rekao je Vučić.

Continental Automotiv Srbija, deo je tehnološke kompanije Continental AG. Vrednost investicije u ovu fabriku je 140 miliona evra i u njoj će biti zaposleno više od 500 ljudi. U prvoj fazi, Continental Automotiv Srbija će u industrijskoj zoni Sever 4 u Novom Sadu zakupiti 8.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora. Fabrika je deo poslovne jedinice Human Machine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnjim korisničko iskustvo vozača i putnika. Continental je jedan od globalnih tržišnih lidera u ovom sektoru i potražnja za proizvodima za auto industriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu kao što su veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit high performance computers, značajno će rasti u godinama koje dolaze.

Foto: Tanjug

Related posts

Sanitet s pokretnim inkubatorom uskoro u Hitnoj pomoći

Nikoleta Dragaš

Mesna zajednica Jabuka obezbedila deci paketiće

Zorana Stekovic

Srpski paraolimpijci: Ponovićemo u Tokiju uspeh iz Rija

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija