28. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Mihajlović: Dečiji brakovi ozbiljno kršenje prava devojčica

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da dečiji brakovi ostavljaju katastrofalne posledice na mentalno i fizičko zdravlje devojčica, ali i na društvo u celini.

“U susret Međunarodnom danu žena, ne možemo a da se ne osvrnemo na pojavu koja predstavlja ozbiljnu povredu ženskih i dečijih prava, a to su rani i dečiji brakovi, naročito prisutni u romskoj zajednici. Na nama kao društvu je da stereotipe rušimo, a prakse koja su štetne, menjamo. Jer dečiji brakovi ostavljaju katastrofalne posledice na mentalno i fizičko zdravlje devojčica, ali i na društvo u celini”, navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Ona je podsetila da je na inicijativu UNICEF-a i Koordinacionog tela, formirana Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova, kako bi se kroz zajednička i koordinirana zalaganja unapredila prava dece, naročito one iz najugroženijih kategorija.

Ukazuje da se 56 odsto devojčica romske nacionalnosti uda pre 18. godine, a svaka šesta pre navršene 15. godine.

“To ostavlja ozbiljne posledice po njihov život, jer prekidaju svoje školovanje, rano rađaju, što njih i njihove bebe izlaže brojnim zdravstvenim rizicima i stopi smrtnosti koja je duplo veća nego u opštoj populaciji, a neretko su izložene i nasilju u porodici i siromaštvu. Kroz Nacionalnu koaliciju koju čine predstavnici resornih institucija, ali i udruženja koja se bave položajem Roma i Romkinja u društvu, radimo na tome da ovu pojavu koja utiče na zdravlje, obrazovanje i pravo na život bez nasilja iskorenimo”, rekla je Mihajlovićeva.

Čak i pre izbijanja KOVID-19 epidemije, navodi Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, 100 miliona devojčica je bilo u riziku od stupanja u dečiji brak u ovoj deceniji, uprkos značajnom smanjenju stope dečijih brakova u nekoliko zemalja.

“Prekid školovanja, izolacija od prijatelja i nedostatak mreža podrške, kao i povećanje siromaštva, ugrožavaju postignut napredak da se iskoreni ova štetna praksa. Zbog toga moramo nastaviti sa zajedničkim naporima, na globalnom nivou ali i u Srbiji, da okončamo dečije brakove, izjavila je Kostadinova.

“Jedini način da se to uradi je sprovođenje efikasnih zakona i politika, obezbeđivanje pristupa zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite i mere podrške ugroženim porodicama. Samo zajedničkim naporima možemo značajno umanjiti rizike za devojčice i osigurati da one ostvare svoje pune potencijale i svoje pravo na bezbedno i bezbrižno detinjstvo, kao i pravo na obrazovanje, zdravlje, i pravo na budućnost”, kazale je ona.

Related posts

PROUNS: Televiziji N1 liderstvo u tabloidnom pristupu jednoj od najodgovornijih formi novinarstva – dokumentarnoj

Zorana Stekovic

Akvisti SNS širom Pančeva razgovarali sa građanima i predstavljali rezultate rada stranke u protekle 4 godine

Zorana Stekovic

Talentovane “Principesse” osvojile brojne nagrade

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija