20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

U septembru nove investicije iz Kine, do sv. Nikole do Zlatibora za dva sata

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka se kineskom ambasadorkom Čen Bo, da je u prethodnom periodu napravljen ogroman pomak u saradnji Srbije i Kine, kao i da je u poslednjih pet godina Srbija za čak 15 puta uvećala izvoz u Kinu.

Predsednik Vučić je istakao da je saradnja dve zemlje zasnovana na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti i poštovanja.

“I u političkom smislu poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno politike jedne Kine, kao i na principima iskrenog prijateljstva zemalja, ali i ličnog prijateljstva koje imam, i trudim se da negujem, sa kineskim predsednikom kojem sam zahvalan na odnosu prema Srbiji”, rekao je Vučić.

On je ukazao da je Kina danas već treći ukupni spoljno-trgovinski partner Srbije, što je, ističe, do pre neku godinu bilo nezamislivo.

Vučić je podsetio da je sinoć dočekao još 500.000 kineskih vakcina na aerodromu, te istakao da je Srbija još pre godinu dana, kada je izbila epidemija korone i u našoj zemlji, imala veliku podršku Kine, koja joj je dopremila opremu, respiratore, ali i ljude koji su napravili dve laboratorije.

“I danas nam najviše pomažu sa vakcinama”, naglasio je Vučić. Zato je zamolio kinesku ambasadorku da prenese izraze njegove najdublje zahvalnosti predsedniku Kine i da mu kaže da se “jedna mala zemlja i njen predsednik ponose tom saradnjom i ističu to na svakom mestu”.

Vučić je dodao da je sada na nama da ubrzamo vakcinaciju, jer vakcina ima dovoljno.

Govoreći o investicijama predsednik Vučić je najavio da se očekuju nove investicije iz Kine, u septembru 474 miliona dolara ulaganja u Timočki rudnik, Ling Long u Zrenjaninu, početak rada pre jraja godine fabrike u Nišu.

“Očekujemo uskoro i početak rada prave proizvodnje u fabrici Sin Ju u Nišu. Ova fabrika zaposliće 1.000 ljudi. Dolaze i novi investitori, imaćemo mnogo projekata, a posebno bih želeo da vam pokažem planove za putnu železničku infrastrukturu – kaže Vučić.

Kineska kompanija gradi Fruškogorski koridor koji počinje da se gradi krajem proleća ili početkom leta. Cena je 620 miliona evra, a već se radi Ruma-Šabac.

“Kineske kompanije gradiće obilaznicu oko Loznice, oko Novog Sada sa dodatnim mostom preko Dunava, a danas smo počeli pregovore za obilaznicu oko Kragujevca, kako bismo spojili severni deo kragujevačke opštine sa južnim delom. Ići će se potom na spajanje sa Moravskim koridorom”- najavio je Vučić.

Počeli su pregovori o izgradnji autoputa ka Požarevcu, a odatle ka Golupcu. Na ovaj način održaće se Dunavski koridor, i to će biti važno za stanovnike istočne Srbije.

Do Svetog Nikole biće završen put Čačak-Požega, pa ćemo za Novu godinu moći do tamo autoputem. Do Zlatibora će se onda stizati za dva sata.

Related posts

Ko je Jelena Jaćimović? Ko su lobisti lažnog genocida u Srebrenici?

Katarina Popović

Vitaminom C do jačeg imuniteta

Jasmina Petkovic

Milenko Jovanov(SNS) : Tragikomično da Vuk Jeremić nešto govori o korupciji u Srbiji

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija