20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Patrijarh Porfirije se pismom oprostio od vladike Atanasija

foto: Tanjug

Srpski patrijarh Porfirije poručio je u oproštajnoj poruci preminulom episkopu Atanasiju da su tamo gde je on bio s njim bili i sveti oci i učitelji Crkve, tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli, „čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji“.

U poruci koju je koje je na nakon opela episkopu Atanasiju ispred Sabornog hrama u Trebinju pročitao mitropolit dabro-bosanski Hrizostom, kaže se da je, imajući uvek u srcu Hrista vaskrslog, vladika Atanasije činio da oni sveti oci i učitelji Crkve iz apostolskog i potonjih vremena o kojima je predavao, budu ne nekakvi naučni ili literarni, čak ni bogoslovski uzori, „nego da budu deo naših života, da uz njega budu sa nama, ne samo na predavanjima nego gotovo uvek“.

„Ne mogu da izostavim jednu kapitalnu činjenicu kojom Srpska crkva, srpska kultura, srpski narod treba da se ponose: vladika Atanasije je uz pomenute svete: Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac. Ovih dana i dugom vremenu koje predstoji njegovo delo će, kao i dela svetog Justina i svetog Nikolaja, biti tumačeno, proučavano, umnožavano, ali što je najvažnije njegovo delo i njegove molitve za nas pred prestolom Oca Nebeskog, privodiće Srbe Crkvi Hristovoj u vekovima dok nas bude, a biće nas dok sledeći vladiku Atanasija sledimo Svetog Savu, Svetog Lazara kosovsko-metohijskog i sve svete iz roda našega“, poručio je patrijarh Porfirije.

Ispred Sabornog hrama Svetog preobraženja u Trebinju služene su liturgija i opelo, nakon čega je povorka krenula ka manastiru Tvrdoš gde će Atanasije biti sahranjen.

Sahrani episkopu Atanasiju prisustvuju i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić s ministrima, princ Filip Karađorđević sa porodicom, crkveni velikodostojnici i brojni vernici iz Hercegovine i regiona, prenosi RTRS.

U Hercegovini je povodom upokojenja vladike Atanasija proglašena dvodnevna žalost.

Atanasije (Jeftić) bio je do penzionisanja krajem 1990-ih godina vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

Related posts

Saobraćajna nezgoda u centru grada

Zorana Stekovic

Antidot: Napadi na Telekom Srbija štite interese konkurentske kompanije SBB

Nikoleta Dragaš

Po izboru Studija B, NajBeograđanka Milada Ladić

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija