20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Dovoljno vakcina za građane Pančeva

Zavod za javno zdravlja Pančevo svakodnevno distribuira  na punktove potrebne  doze za vakcinaciju stanovništva protiv kovida 19. Sugrađani se vakcinišu i revakcinišu,vakcina ima dovoljno  na raspolaganju su četiri vrste vakcina a nedavno je stigla i vakcina  Astrezeneka takozvana Oksfortska vakcina.

Od januara meseca kada je počela vakcinacija  zdravstvenih radnika i stanovništva protiv kovid 19 Zavod za javno zdravlja Pančevo svakodnevno distribuira  na punktove neophodne doze za vakcinaciju.Ove nedelje sugrađani se vakcinišu i revakcinišu  na raspolaganju su četiri vrste vakcina koje su dostupne u našoj zemlji.  

Trenutno se u Pančevu sve četiri vrste vakcine daju našim sugrađaninima da li je prva ili druga doza.Što se Kineske vakcine tiče dajemo drugu dozu , poslednja vakcina koja je stigla je Astrozeneka. Fajzer vakcina je dostupna stanovništvu , ona je prvo bila namenjena za zadravstvene radnike i rizične gupe.Takođe je i Sputnjik dostupna stanovništvu.

Što se tiče reakcija na vakcine one su uobičajene koje su i naznačene da se mogu javiti. Obično posle vakcinacije većina sugrađana nema nijedan simptom kod onih kod kojih se jave prolaze za nekoliko dana.

Veliki broj naših sugrađana možad imao neku vrstu straha u smislu povišene temperature , jeza drhtavica bolno mesto na aplikaciji od uboda.To su očekivane reakcije koje kratko traju i prolaze .Astrazeneka je takozvana Oksfortska vakcina koja je vektorska vakcina slična ruskoj vakcini i to su reakcije koje je proizvođač naveo na kraju sažetka leka.

I oni koji su vakcinisani moraju se pridržavati propisanih mera kako bi stvorili antitela. Nažalost prethodnih nedelja nismo se pridržavali i zato je povećan broj pacijenata na bolničkom lečenju u Opštoj bolnici.

Related posts

Zbog radova na vodovodnoj mreži isključenja u ponedeljak

Vanja Vićentić

Drugi paket mera podrške privredi vredan 66 milijardi dinara kreće odmah

Nikola Toadjer

Pančevački bazen uvek idealan za rashlađivanje

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija