20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije

Znanja o kovidu 19 posle godinu dana borbe

Povećeva se broj pacijenta koji su inficirani virusom korone i neophodno im je bolničko lečenje. Pitali smo infektologa Mošu Markovića koji već godinu dana sa svojim kolegama svakodnevno leči pacijente u crvenoj zoni šta smo saznali o kovidu 19, a što nismo znali kada se pojavio pre godinu dana.

Posle godinu dana borbe sa virusom kovid 19 koji je za lekare i sve nas u početku bio nepoznanica i ponašao se suprotno svim dosašnjim medicnskim znanjima infektolog Moša Marković ističe šta smo do sada saznali o ovom virusu.

– Ono što možemo zaključiti nakon godinu dana borbe sa ovim virusom je da je bolest veoma opasna, lako prenosiva, da postoji neka genetika samog makro organizma odnosno ljudskog organizma koja dovodi do toga da neko oboli. Čitave porodice oboljevaju od ove bolesti, a opet sa druge strane neki koji su oboleli nihovi bliski  nedobijaju virus, ma da svako može da oboli. Imamo ljude koji godinu dana rade u kovidu i tek sada oboljevaju. Tako da karakteristična slika je vrlo slična gripu ali se po nekim karakteristikama odvaja. Slika rengenska upale pluća je slična gripu ali ovde to češće viđamo nego kod gripa. Posledice su takođe dugotrajnije, kaže infektolog dr Moša Marković.

Posle preležane korone pacijentima se često kontroliše D dimer koji pokazuje da li imaju sklonost ka trombozi. Pravila nema napominje doktor Marković.

– Ima ljudi koji preleže koronu i ništa se nepojavi ima onih koji imaju blage simptome a visok D dimer i onda se plašimo tromboze. Vrlo često ova bolest daje sitne tromboze u malim segmentima pluća i to prođe bez ikakvih problema.

Nije retko da neko ima simptome korone uradi PISIAR test i on je negativan, klinička sliga govori više od testa napominje doktor i takvi pacijenti se leče.

– Postoje takvi pacijenti njih posebno šifriramo sve ukazuje na koronu, a nismo uspeli da dokažemo prisustvo virusa.

Važna je vakcinacija ali i poštovanje mera koje su propisane kako bi savladali ovaj virus koji je odneo mnoge živote i promenio svet u kome živimo.

Related posts

Pančevci i u kafićima poštuju propisane mere

Bojana Kecic

Tradicija spaja narode

Jelena Belić

Mihajlović: Novi zakoni za energetski bum u zelenoj Srbiji

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija