20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije

Novoseljanke ,,U susret Osmom martu“

„U susret Osmom martu“ naziv je izložbe koju već sedam godina organizuje Udruženje žena „Novoseljanke“ iz Banatskog Novog Sela. Zbog pandemije COVID-a 19, ove godine izožba neće biti organizovana na tradicionalan način, ali će žene iz udruženja na svojoj facebook stranici postaviti recepte bogate Banatske trpeze.

Udruženje žena „Novoseljanke” osnovano je 2014. godine. Od tada na brojnim manifestacijama, izložbama i sajmovima širom Srbije, svojim učešćem rado daju podršku dešavanjima na lokalnom, gradskom, pa i na državnom nivou. Na taj način istovremeno predstavljaju srpske i rumunske običaje i tradiciju Banatskog Novog Sela, a samim tim i svoj rad. Izložbu „U susret Osmom martu“ organizuju već sedam godina, a zbog trenutne epidemiološke situacije, manifestacije će ove godine biti organizovana u drugačijoj formi.

Prvi recept koji su objavile na facebook stranici jeste recept za Banatski hleb. „Novoseljanke“ su često i nagrađivane. Osvojile su prvo mesto za slano pecivo i treće mesto za slavki kolač na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića, priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za veliki doprinos u negovanju tradicije stvaralaštva žena srpske i rumunske kulture kao i Treće mesto na 10. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića.

Related posts

Predsednik Vučić čestitao Dan žena: Hvala za sve što činite za Srbiju!

Nikoleta Dragaš

Patrijarh Porfirije preventivno u izolaciji

Nikoleta Dragaš

Grad poklonio tablet računare najboljim učenicima i studentima

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija