20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Potpisan Protokol o nastavku naučno- tehnološke saradnje Srbije i SAD

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador SAD Entoni Godfri potpisali su danas u Idvoru Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje dve zemlje. Dokument omogućava nastavak saradnje srpskih i američkih naučnika.

U Idvoru, rodnom mestu naučnika, pronalazača, profesora na Univerzitetu Kolumbija i počasnog konzula Srbije u SAD, Mihajla Pupina potpisan je  Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje, koji omogućava nastavak saradnje srpskih i američkih naučnika. Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da je dobra bilateralna saradnja Srbije i SAD značajna za napredak i stabilnost celog regiona. Kao značajan segment te saradnje naveo je naučno-tehnološku oblast.

Njegova ekselencija, ambasador Godfri izjavio je da se neprekinuti lanac saradnje SAD i Srbije u nauci i tehnologiji nastavlja. Ona datira od Pupinovog rada, pre više od jednog veka, do današnje Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije – NASA, kada je Beograđanka pomogla da najnovija svemirska letelica bude poslata na Mars.

Prethodni Sporazum Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je u Vašingtonu 23. aprila 2010. godine.

Related posts

Ko je Lazar Čovs? Kako se novinarstvo isplati?

Nikoleta Dragaš

Poljoprivrednici predviđaju uspešnu godinu

Jasmina Petkovic

Uspešno održana vojno-policijska vežba na poligonu Orešac u prisustvu predsednika Vučića

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija