19. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić u Sarajevu: Ne mislim da smo blizu vanrednog stanja! Želimo da izgradimo još jednu kovid bolnicu na severu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sarajevskom aerodromu uručio je kontingent vakcina kompanije AstraZeneka, koji Srbija donira Bosni i Hercegovini poručivši da što više treba da govorimo ”jednim glasom” jer smo zajednički jači.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je imao sastanak sa članovima Predsedništva BiH a nakon sastanka u obraćanju novinarima, rekao je da je srećan ako će vakcinama koje je Srbija donirala da spase 5,10 ili 20 života, kao i da je to velika stvar.

– Nisam došao da posebno govorim o vakcinama. Obezbedili smo 10.000 Astrazeneka vakcina. Iz evropskih programa dobijaćemo AstraZeneku kao najčešću vakcinu – istakao je predsednik.

-Na sastanku sa članovima Predsedništva BiH predložio sam da napravimo veliki samit u Beogradu, da to bude najveći samit poverenja i otvorenosti i da vidimo kako i na koji način otvorimo granice jedni prema drugima – rekao je Vučić.

Kako ističe, ono što je važno nije samo pitanje vakcina, već poverenja jednih u druge, da ne opanjkavamo jedni druge pred ostalim zvaničnicima, zato što danas kada smo očekivali pomoć od mnogo moćnijih mi se oslanjamo jedni na druge.

Kako kaže, rekao je da treba ”što više da se govori jednim glasom” jer smo zajednički jači.

Predsednik je istakao da su ovo vakcine za Federaciju BiH.

– Vidim da neki imaju primedbe, koju god hoćete vakcinu naručite od ovih koje imamo. Koju god da tražite mi ćemo vam dati. Pozivam da se jednim glasom mi na Balkanu obraćamo Briselu i svetu, to će biti politika Srbije.

Vučić je izjavio da želi dobro zdravlje ljudima u BiH.

Predsednik je naglasio da će insistirati na tome da balkanski narodi mogu sami sebi najviše da pomognu, jer tek kada razumemo da mi jesmo snaga, da možemo da imamo najvišu stopu rasta u Evropi – zajedno možemo mnogo brže napred.

-To je politika i biće politika Srbije – poručio je Vučić..

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić rekao je da mu ne pada na pamet da radi posao EU i da se naša zemlja ponaša uobičajeno.

-Kada EU nešto uradi onda je to dobro, a kada vi uradite nešto što je trebalo da odradi EU onda je to dominacija. Sit sam tih šupljih priča – rekao je predsednik.

-Od EU smo se nadali vakcinama, nismo dobili ni jednu – dodao je naglasivši da ćemo uvek da kažemo hvala.

Kaže da nije problem u vakcini, već kad god je u pitanju Srbija ili on kao Aleksandar Vučić jer mora da postoji 500 stvari koje će neko da izgovori i da se radi nešto sa namerom.

-Kada ljudi ne znaju šta da kažemo ajde da lupimo – rekao je Vučić i dodao da niko nije zakasnio na prijem te da je on došao ranije.

Kako kaže predsednik Vučić, ne veruje da je Srbija blizu vanrednog stanja, ali da će razgovarati sa Anom Brnabić o tome da se sagradi još jedna kovid bolnica na severu Srbije u okolini Novog Sada.

Ističe da kao politički veteran nema straha da kaže šta će da kaže i šta da misli.

-Za nas neće biti poraz kada nam BiH ponudi bilo koji poloprivredni porizvod. Mi ćemo to oberučke da prihvatimo – poručio je Vučić.

Na sarajevskom aerodromu Butmir, predsednika Srbije dočekali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović.

Dodik je rekao da odnosi između Srbije i BiH su dobri ali da ima dosta pitanja koja se treba otvoriti.

Dodik je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na sarajevskom Aerodromu, rekao da je na današnjem sastanku sa članovima Predsedništva BiH prihvaćena jedna od najboljih ideja.

-Jedna od najboljih innicijativa dolazi od Vučić da se za dva tri meseca organizuje veliki forum u Beogradu, gde bi smo došli do rešenja koja će poboljšati saradnu BiH i svih koji imaju interese da se nađu na tržistu Srbije – rekao je Dodik.

Ukazao je da robna razmena može da bude mnogo veća između dveju država i da će takav forum doprineti tome.

Dodik je zahvalio Vučiću na donaciji vakcina za potrebe Federacije BiH i dodao da to velika stvar s obzirom na to da je te vakcine Srbija mogla da upotrebi za svoje građane.

Komšić se zahvalio na pomoći predsednika Vučića dodajući da bi zamolio ljude da razmisle samo o jednom da ako samo jedna vakcina spasi jedan život u BiH onda sve vredi.

Šefik Džaferović zahvalio se Vučiću na vakcinama.

Bilo je najavljeno da će Vučića na aerodromu dočekati kompletno Predsedništvo BIH, ali je izostalo prisustvo hrvatskog člana Željka Komšića.

Inače, predsednik Srbije dočekan je na aerodromu u Sarajevu crvenim tepihom.

Nakon predaje vakcina, Vučić se sastao sa članovima Predsedništva BiH, nakon kojeg su predviđene izjave za medije. Sa predsednikom Srbije u Sarajevu je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Related posts

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Nikoleta Dragaš

Danas program ekonomskih mera za oporavak posle korone

Branislava Grčić

Kasting za statiste iz Pančeva

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija