20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Južni Banat Najvažnije

Počinju prolećne seobe ptica

Da se proleće bliži govore nam i ptice, koje se polako pripremaju za odlazak u svoje krajeve. A prvi vesnici proleća, bele rode, mogu se već primetiti na obalama reka. Stručnjaci ipak napominju da nas prava seoba ptica očekuje za dve nedelje, polovinom marta, kada stižu i laste, ali i kukavice.

Prvi vesnici proleća, bele rode već su stigle u naše krajeve. One prvih desetak dana, po povratku iz Afrike, traže hranu po močvarnim terenima da bi povratile snagu, a zatim se nastanjuju po odžacima.

Kako Manasijević kaže, u martu i aprilu mnogo je interesantnije posmatrati ptice, jer je tada migracija veća. Naši krajevu su naročito specifični, jer se ovde mogu videti ptice starosedeoci, ali i one koje odlaze u toplije, ili hladnije  krajeve.

Najvažniji razlog zašto se ptice se sele jeste reprodukcija i dobijanje mladih o kojima vode računa i ženka i mužjak.

Seoba ptica u našim krajevima počinje početkom marta , a završava se u maju. Domaće rode i laste leto provode ovde, a početkom jeseni lete u toplije krajeve kako bi preživele zimu.

Related posts

Evo kako Pančevci poštuju zabranu kretanja

Mica Milakov

AK “Spartak”- jedna medalja i dva lična rekorda

Vanja Vićentić

DAN MOBILNOSTI Članovi Gradskog veća bez automobila na posao

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija